Universiteit van Amsterdam

Tom Wansbeek nieuwe decaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde UvA

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft prof. dr. Th.J. Wansbeek (1947) voor een periode van vijf jaar benoemd tot decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Hij is tevens benoemd tot hoogleraar Microeconometrics aan de UvA. Tom Wansbeek is nu werkzaam als decaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wansbeek volgt per 1 september 2007 prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink op, die vanaf september 2006 het decanaat waarnam. Maassen van den Brink, sinds 1999 hoogleraar hoogleraar Scholing, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling aan de UvA, blijft als vice-decaan van de faculteit verantwoordelijk voor de Amsterdam School of Economics (ASE), Daarnaast blijft zij voorzitter van de afdeling Algemene economie. Tot de belangrijkste taken van de nieuwe decaan behoren het bestendigen van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek van de faculteit waarbij de verdere internationalisering een belangrijke rol speelt. Het accommoderen van de groei van de ASE en de Amsterdam Business School (ABS), en de verdere uitbouw van de samenwerking met de HvA in Amsterdam Schools of Economics and Business (AmSEB) zal de komende jaren ook op de agenda staan. Daarnaast blijft verhoging van de rendementen het doel.

Bestuurlijke functies

Wansbeek bekleedde verschillende bestuurlijke functies aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij sinds 2001 decaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen is. Voor die tijd was hij eerst voorzitter van de vakgroep Econometrie en vervolgens vice-decaan van de economische faculteit. Verder is Wansbeek voorzitter van het landelijk overleg van economiedecanen en was hij medeoprichter en secretaris van het Netwerk Algemene en Kwantitatieve Economie (NAKE), een samenwerkingsverband van zes Nederlandse universiteiten dat graduate onderwijs verzorgt op het terrein van de algemene en kwantitatieve economie.

Wetenschappelijke loopbaan

Wansbeek begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit van Amsterdam, eerst als student Econometrie en vervolgens als onderzoeker op het terrein van de vervoerseconomie. In 1980 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Quantitative effects in panel data modelling. Van 1980 tot 1984 werkte Wansbeek als senior onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 1984 is hij als hoogleraar Statistiek en Econometrie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast was hij gastdocent aan de Australian National University en gasthoogleraar aan de University of Southern California.

Over de faculteit

Het onderwijs en onderoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is georganiseerd in twee schools: de ABS en de ASE. De ASE behoort tot de Europese top op het gebied van economisch en econometrisch onderwijs en onderzoek. De ABS ontving onlangs de prestigieuze EQUIS-accreditatie - een Europees kwaliteitskeurmerk voor business schools - van de European Foundation for Management Development (EFMD). De faculteit heeft een internationaal karakter: een groot deel van het onderwijs is Engelstalig en het aantal buitenlandse studenten en medewerkers heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt.