CJP start pilot Cultuurkaart

18.04.2007 / 10:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting cjp

Stichting cjp

Amsterdam 18 april 2007.
CJP startte op dinsdag 17 april 2007 met een pilot voor de nieuwe Cultuurkaart voor middelbare scholieren in opdracht van het Ministerie van OCW. De Cultuurkaart moet vanaf het schooljaar 2008-2009 landelijk worden ingevoerd en vervangt de papieren CKV-vouchers. Met deze Cultuurkaart kunnen jongeren, zowel individueel als klassikaal, culturele activiteiten ondernemen en betalen. Het doel van de pilot is om informatie te verzamelen met welke techniek en ondersteuningsprogramma voor leerlingen en docenten de cultuurkaart moet worden ingevoerd. De deelnemers ontvangen vijftien euro cultureel tegoed op hun kaart.

Pilot
De pilot gaat uit van een kaart die zowel digitaal (via internet), als fysiek bij culturele instellingen te gebruiken is. Tijdens de pilot is de Cultuurkaart tevens een geldige CJP pas, waardoor de kaart ook korting geeft bij culturele instellingen, die niet aan de proef kunnen meedoen. De pilot vindt plaats in Groningen, Nijmegen en Zwolle. Per stad worden vier culturele instellingen uitgenodigd om deel te nemen. De pilot wordt uitgezet onder maximaal 3000 leerlingen (1000 per stad), verdeeld over 6 scholen (2 per stad) en duurt twee maanden.

CKV
Sinds 1999 ontvangen leerlingen in het kader van het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) een CJP pas met cultureel tegoed in de vorm van vouchers, die ze individueel of collectief (met de klas) kunnen besteden bij culturele instellingen. Het Ministerie van OCW wil graag deze papieren vouchers vervangen door een digitaal tegoed. De pilot moet informatie opleveren over de eisen waaraan de techniek moet voldoen, de gebruiksvriendelijkheid van de kaart en de mogelijkheden om de cultuurparticipatie van jongeren te verhogen. De uitkomsten worden benut om een landelijke invoering in het schooljaar 2008-2009 succesvol te laten verlopen. Daarnaast wordt onderzocht wat de efficiency voordelen en kosten van het nieuwe systeem zullen zijn.