GroenLinks

Premier Haniyeh niet weren uit Nederland

18 april 2007

GroenLinks sluit zich aan bij de uitspraak van de PvdA dat de Palestijnse premier Haniyeh niet moet worden geweerd uit Nederland. Er is geen grond om hem geen visum te verlenen.

Minister Verhagen weigert Haniye een visum te geven omdat hij tot het Hamas-smaldeel behoort van de nieuwe Palestijnse regeringscoalitie. Verhagen benadrukt dat Hamas op EU-lijst van terroristische organisaties staat. Maar aan deze lijst is geen visum-verbod gekoppeld. Bovendien is Haniyeh lid van een democratisch gekozen regering. GroenLinks vraagt zich af of Verhagen met zijn voorbarige actie een nieuwe vorm van boycot tegen de Palestijnse eenheidsregering introduceert.

Haniyeh wil spreken op een conferentie over Palestijnse vluchtelingen op 5 mei in Rotterdam. Inmiddels heeft hij laten weten geen visum aan te zullen vragen, om de zaak niet op de spits te drijven. Verhagen zei in het NOS-Journaal dat hij Haniye geen platform wil bieden voor een bijeenkomst "die niet ten doel heeft het geweld af te zweren of Israel te erkennen". Maar daar gaat de conferentie niet over. Die gaat over het recht van terugkeer van de circa vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen. Dit recht is verankerd in internationale verdragen waarbij ook Nederland is aangesloten.

Mariko Peters