Gemeente Alkemade


Geld-Terug-Regeling om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten 17-04-2007

Rondkomen met een minimum inkomen valt niet mee. Als alle vaste lasten zijn betaald, blijft er meestal geen geld over om lid te worden van een vereniging, een abonnement te nemen voor een tijdschrift of bibliotheek, een keer naar een museum te gaan e.d. In de gemeente Alkemade is er nu de Geld-Terug-Regeling, waarmee een bijdrage toegekend kan worden voor maatschappelijke activiteiten.

Het gaat om sportactiviteiten, sociaal culturele activiteiten en abonnementen/lidmaatschappen. Hierbij kun je denken aan de volgende activiteiten:

Sport

* Dansscholen

* Contributie sportvereniging/sportclubs

* Abonnement sportschool

* Zwemabonnement
Sociaal culturele activiteiten

* Jongerensociëteit

* Buurthuis

* Contributie voor zangvereniging, muziekvereniging, jeugd/jongerenvereniging, toneelvereniging, volkstuinvereniging
* Bezoek aan museum, tentoonstelling, concert, bioscoop, dierentuin, pretpark
* Bijdrage kindervakantiespelen

* NS-kortingskaart

* Computercursus

* Volksuniversiteit

* Cursus niet gericht op arbeid

* Teken- en schilderclubs
Abonnement en lidmaatschap

* Museumjaarkaart

* Openbare bibliotheek

* Schouwburg

* Gehandicaptenorganisatie

* Oudervereniging

* Consumentenorganisatie

* Ouderenorganisatie

* Politieke partij

* Buurt- of wijkvereniging

* Eén abonnement (dagblad) per gezin

* Abonnement internet

Deze lijst van activiteiten is niet volledig. Bij een aanvraag voor een vergoeding zal altijd de vraag gesteld worden of de betreffende kosten wel of niet gemaakt worden voor maatschappelijke activiteiten.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage moet altijd een aanvraag worden ingediend. De bijdrage is maximaal ¤ 100 per persoon per jaar en wordt per kalenderjaar toegekend. Dus als er drie kinderen op voetbal zitten, dan kan er drie maal een vergoeding van maximaal ¤ 100 worden aangevraagd en toegekend. Ook kan er voor één persoon een bijdrage worden aangevraagd voor meerdere activiteiten. Maar er wordt maximaal ¤ 100 toegekend voor die persoon. De bijdrage wordt uitbetaald na het overleggen van de nota's of bonnen. Slechts bij hoge uitzondering kan een voorschot worden toegekend en uitbetaald onder de voorwaarde dat het betaalbewijs uiterlijk binnen acht weken na de toekenning wordt overgelegd.

Om voor een bijdrage van de Geld-Terug-Regeling in aanmerking te kunnen komen mag het inkomen niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm. Het spaargeld (vermogen) mag niet hoger zijn dan de voor de bijstand geldende grenzen. In onderstaande tabel zijn de bedragen weergegeven.

Voor informatie en formulieren kunt u binnenlopen bij het Wmo-loket in het gemeentehuis. Het Wmo-loket is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en op woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Daarnaast is het Wmo-loket te bereiken via de telefoon op (071) 332 73 65 van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.00 uur en via de e-mail op wmo@gemeentealkemade.nl.