Gemeente Alkemade


Gemeente Alkemade breidt dienstverlening uit op website

17-04-2007

De gemeente gaat DigiD gebruiken voor online formulieren voor het indienen of aanvragen van een automatische incasso, het indienen van een bezwaar, het aanvragen van een uittreksel Burgerlijke stand en een uittreksel GBA, het aangeven van een verhuizing en het melden van een vertrek naar het buitenland.

Voor haar gebruikers betekent dit dat ze niet meer voor alle diensten van de gemeente Alkemade naar het gemeentehuis hoeven te komen. Sinds 1 april 2007 kunnen inwoners van Alkemade - op een door hen gewenst moment - via de website www.gemeentealkemade.nl gebruikmaken van elektronische dienstverlening.

Aanvragen DigiD
Aanvragen van een DigiD gaat eenvoudig. Op www.gemeentealkemade.nl gaat de gebruiker naar het i(nternet)-loket en kiest Formulieren. Daar kan hij kiezen voor 'Aanvragen DigiD'. Na het invullen van een aantal gegevens stuurt DigiD per post een persoonlijke activeringscode naar het (huis)adres van de aanvrager, zoals hij/zij bekend is bij de gemeente. Door die code in te vullen op de genoemde website, activeert de gebruiker zijn aanvraag. De gebruiker kiest zelf zijn gebruikersnaam met wachtwoord waarmee hij voortaan gebruik kan maken van een groeiend aantal elektronische overheidsdiensten op internet.

Wat is DigiD?
DigiD is een gemeenschappelijk systeem voor de overheid, waarmee ze de identiteit van haar burgers kan verifiëren op internet. Op aanvraag ontvangt de burger hiervoor een gebruikersnaam met wachtwoord van DigiD. Vanaf begin 2005 zijn een aantal gemeenten, de belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aangesloten op DigiD. Steeds meer overheidsorganisaties zullen hun voorbeeld volgen. Een actueel overzicht van alle aangesloten overheidsinstellingen en meer informatie vindt u op de website www.DigiD.nl onder 'aangesloten diensten'. In het gemeentehuis kunt u een folder over DigiD ophalen.