VVD


18-4-2007

VVD op de bres voor transportsector

Paul de Krom en Fred Teeven hebben bij de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Justitie aangedrongen op snelle maatregelen tegen de toenemende criminaliteit op parkeerplaatsen.

De transportsector lijdt daardoor grote schade. De VVD vindt het bovendien onacceptabel dat veel hardwerkende chauffeurs zich niet veilig voelen of - erger nog - te maken krijgen met geweld. De VVD wil dat er meer, en meer beveiligde, parkeerplaatsen komen en een landelijke recherche team en officier. De Ministers hebben toegezegd met een plan van aanpak te komen. Omdat dit niet alleen in Nederland speelt maar ook in Europa, heeft VVD Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert daarover tegelijkertijd schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

De mondelinge vragen die de VVD aan de Ministers stelde treft u hieronder aan. Alleen het gesproken woord geldt.

Steeds vaker krijgen transportondernemers en chauffeurs op parkeerplaatsen langs Europese én onze wegen te maken met diefstal van auto's, van brandstof of van lading, zoals ook gisteren uit de uitzending van NOVA bleek. De cijfers zijn schokkend. Uit een enquete van Transport en Logistiek Nederland blijkt dat driekwart van de internationale transportbedrijven te maken heeft met criminaliteit op een parkeerplaats. De meeste incidenten vinden ook nog eens plaats op Nederlandse bodem. De totale schade bedraagt honderden miljoenen per jaar. Nog afgezien van de economische en reputatieschade van Nederland Transportland vindt de VVD fractie het niet acceptabel dat veel hardwerkende chauffeurs zich onveilig voelen, of - erger nog - worden bedreigd, beroofd of verdoofd. Dit moet gewoon stoppen. De sector zelf moet natuurlijk preventieve maatregelen nemen. Maar ook voor de overheid is een rol weggelegd. Het gaat tenslotte om veiligheid op en langs de openbare weg. Als ik dan de brief van de Minister van Verkeer en Waterstaat lees van 21 maart dan ben ik ronduit teleurgesteld. De strekking daarvan is grofweg dat de verantwoordelijkheid om criminaliteit terug te dringen geheel bij het bedrijfsleven ligt. De VVD fractie neemt daar geen genoegen mee.

Wat ons betreft moeten er drie dingen gebeuren:
1. Er moeten niet alleen meer, maar ook beter beveiligde parkeerplaatsen komen, om te beginnen bij `hotspots' waar de risico's het grootst zijn. Dat kunnen ook privaat geëxploiteerde parkeerplaatsen zijn, zoals er al 1 is in Alblasserdam. De regelgeving die dit in de weg staat moet snel worden opgeruimd. Is de Minister van V&W bereid daartoe snel initiatieven te nemen zoals België inmiddels heeft gedaan en zo ja, welke en wanneer?

2. Er moet meer toezicht komen op parkeerplaatsen door de politie, betere verlichting en meer cameratoezicht. Welke mogelijkheden ziet het kabinet? Ik stel deze vraag aan beide bewindslieden
3. Er is meer kennis nodig over de daders, voor driekwart ervaren criminelen, en hun methoden. We hebben meer gegevens nodig over de aard en omvang van de criminaliteit. De pakkans moet omhoog. Er is inmiddels een loket transportcriminaliteit en een Bovenregionaal Recherche Team Zuid-Nederland (BRZN) inzake ladingdiefstallen. Dat is hartstikke goed, maar niet genoeg. Criminelen die het hebben gemunt op lading werken nationaal en die op voertuigen zelfs internationaal. De VVD wil daarom de volgende stap zetten en een landelijk rechercheteam opzetten, inclusief verantwoordelijkheid bij een landelijke officier. Is de Minister van Justitie daartoe bereid?