PvdA Rotterdam


Nieuws

PvdA tegen privatisering stadsvervoer grote steden

Wo 18 Apr 2007 - Redactie
PvdA tegen privatisering stadsvervoer grote steden

Het tram-, bus- en metrovervoer in de vier grote steden moet in handen te blijven van de gemeenten zelf, vindt de PvdA in de Tweede Kamer. De PvdA wil de marktwerking die in het stads- en streekvervoer wordt ingevoerd niet doorvoeren in de vier grote steden. Een kamermeerderheid is het met de PvdA eens, zo bleek gisteren tijdens het overleg van de Tweede Kamer met staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie).

Een meerderheid van PvdA, SP, PVV, GroenLinks en de SGP wil Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de vrijheid geven af te zien van aanbesteding van het openbaar vervoer. Dat zou in 2012 moeten gebeuren. Door de openbare aanbesteding zouden ook buitenlandse bedrijven kunnen meedingen naar de opdrachten.
Huizinga wil dat het openbaar vervoer in de grote steden net als in de rest van Nederland openbaar wordt aanbesteed, zoals het vorige kabinet zich had voorgenomen. "Als we dit terugdraaien, levert het een beeld op van een onbetrouwbare overheid. Daar wil ik niet voor verantwoordelijk zijn", zei de staatssecretaris. Volgens Huizinga verplicht de Europese Unie ook de aanbesteding. De staatssecretaris stuurt de Kamer na overleg met haar Europese collega's in Brussel op 10 mei een brief over haar standpunt.