Gemeente Den Haag

De vandaag door het college goedgekeurde Ontwikkelingsvisie Rivierenbuurt gaat uit van het behoud van het rustige, kleinschalige karakter van de wijk. Tegelijkertijd maakt de visie de weg vrij voor het toevoegen van meer woningen. Die moeten vooral in Rivierenbuurt-Zuid komen, het gebied tussen het treinspoor en het Schenkviaduct. Deze visie haalt de Rivierenbuurt uit zijn isolement. De buurt sluit in de toekomst beter aan op de omgeving, terwijl het voor oorspronkelijke bewoners op zijn minst net zo aangenaam blijft in de wijk, aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).

De Ontwikkelingsvisie Rivierenbuurt beschrijft de uitgangspunten voor het beleid per thema, zoals stedenbouw, verkeer, wonen en economie en leefbaarheid en openbare ruimte. De visie mondt uit in twintig concrete, gewenste projecten. De herontwikkeling van de Maasstraat e.o., is er een van. Een aantal andere projecten zijn: herinrichten van de openbare ruimte op vijftien verschillende locaties, de renovatie en vernieuwing van bierbrouwerij De Drie Hoefijzers, de sloop en nieuwbouw van verzorgingstehuis Meavita en van de seniorenflat Berg en Dal en het opnieuw ontwikkelen van het gebied in de buurt van de Lekstraat en het Schenkviaduct. De benoemde projecten zullen stapsgewijs over een periode van circa 15 jaar worden uitgewerkt en gerealiseerd.

Extra woningen
De Ontwikkelingsvisie Rivierenbuurt borduurt voort op de uitgangspunten van het Toetsingskader Rivierenbuurt uit 2003, maar houdt ook rekening met de ambities uit de Structuurvisie Den Haag 2020. Den Haag wil meer inwoners en heeft daarvoor 30.000 extra woningen nodig. Een deel daarvan moet in het centrum - en dus in de Rivierenbuurt - worden gebouwd.

Hogere bebouwing
De behoefte aan extra woningen leidt op een aantal plekken tot hogere bebouwing. De maximale hoogte voor enkele locaties in de wijk is vastgesteld op 35 meter, langs de randen van de wijk geldt een limiet van 50 meter, terwijl 70 meter het maximum is in de omgeving van de Lekstraat in Rivierenbuurt-Zuid.

Samen met de buurt
Deze visie is tot stand gekomen met directe inbreng vanuit de wijk. Alle bewoners zijn per brief uitgenodigd mee te werken en te denken over de toekomst. Zo is een groep actieve bewoners ontstaan, verenigd in de Kadergroep Rivierenbuurt, die volop heeft meegewerkt aan het tot stand komen van deze visie. Dat betekent overigens niet automatisch dat op alle punten overeenstemming is bereikt. Zo is er nog discussie over de voorgenomen hoogbouw. Toch is dat geen belemmering om met elkaar in gesprek te blijven over de toekomst van de Rivierenbuurt, aldus wethouder Marnix Norder.

Onzeker
De visie bevat nog een paar onzekerheden, die vooral belangrijk zijn voor de ontwikkelingen in Rivierenbuurt-Zuid. Een eventuele sloop van het Schenkviaduct en het mogelijke rechttrekken van de Lekstraat zijn hierbij van cruciaal belang. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de uitkomsten van nog lopende verkeersonderzoeken. Eind 2007 is hierover meer duidelijkheid. Tegen die tijd zal ook het Masterplan Binckhorst gereed zijn. Het stedenbouwkundig plan voor de Rivierenbuurt-Zuid zal hierop worden afgestemd.