NEN


Nieuwe regelgeving voor chemische stoffen per 1 juni 2007 van kracht

woensdag 18 april 2007, 08:16

Vanaf 1 juni 2007 treden nieuwe Europese regels voor het produceren en verwerken van chemische stoffen in werking. Deze nieuwe regels staan in de stoffenregelgeving REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemische stoffen). Eind 2006 heeft de Europese Ministerraad deze regelgeving definitief vastgesteld. Het nieuwe beleid moet leiden tot betere bescherming van mens en milieu.

Chemische stoffen komen in vele producten voor. Zo zijn ze onder andere verwerkt in speelgoed, medicijnen, medische hulpmiddelen en kleding. Onveilig gebruik van deze stoffen kan leiden tot risico's voor mens en milieu. REACH moet leiden tot beperking van deze risico's.

Bij de uitvoering van de nieuwe regelgeving spelen bedrijven een belangrijke rol. Bij hen ligt de verantwoordelijkheid om op basis van informatie over eigenschappen, gebruik en blootstelling de risico's van stoffen in kaart te brengen. Op basis hiervan moeten de nodige maatregelen getroffen worden ter bescherming van mens en milieu. Ook is het van belang dat risicogegevens van stoffen bekend worden bij afnemers, consumenten en werknemers. Op basis van deze informatie weten zij op welke manier ze veilig met de stoffen kunnen omgaan.

De overheid is gestart met implementatie van de regelgeving, genaamd 'Invoering REACH'. Dit programma is gericht op voorlichting en begeleiding. De activiteiten zijn opgezet in samenwerking met het bedrijfsleven.

Informatie
Wilt u meer weten over de regelgeving en wat voor u van toepassing is? Of wilt u weten in hoeverre deze regelgeving voor medische hulpmiddelen geldt? Met ingang van 1 januari kunt u met vragen terecht bij de REACH-helpdesk van de overheid: http://www.reach-helpdesk.nl.

[s?DetailPagina.Nieuws.Nieuwe_regelgeving_voor_chemische_stoffen_per_1
_juni_2007_van_kracht.238950]