Senternovem


10-04-2007 | Radar Binnenmilieu kinderdagverblijven slecht

Uit een reportage van 'TROS Radar' blijkt dat de omstandigheden op kinderdagverblijven de gezondheid van kinderen kunnen schaden. Het is net zo slecht gesteld met het binnenmilieu op kinderdagverblijven als op scholen in Nederland. Uit metingen is gebleken dat het CO2-gehalte vaak te hoog is.

Volgens Atze Boerstra van Boerstra Binnenhuis Advies, die onderzoek heeft gedaan naar het binnenmilieu, hebben kinderen meer kans op astma en allergieën door een slecht binnenmilieu. Leidsters kunnen ook klachten krijgen zoals hoofdpijn, droge ogen en een prikkende keel. Ook kan het leiden tot leer-en concentratieproblemen. En indirect leidt dit tot ziekteverzuim en lagere productiviteit.

Scholen
Ook op scholen speelt het probleem. TNO Bouw heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen een slecht binnenmilieu en de (leer) prestaties van leerlingen op school in Nederland. Volgens 'TROS Radar' is daaruit naar voren gekomen dat dagelijks 1500 van de 130.000 basis- en middelbare scholieren in de Haagse regio ziek zijn door een slecht binnenmilieu op scholen. En 150 leraren voelen zich onwel door de bedompte lucht. Verder komt uit het onderzoek van TNO naar voren dat kinderen taal- en rekentoetsen minder goed maken dan in een goed geventileerd lokaal. In een gangbaar leslokaal, met gesloten deuren en ramen, maakten de leerlingen gemiddeld vijf procent meer taalfouten en bijna negentien procent meer rekenfouten dan in een goed geventileerd lokaal.
Bekijk de uitzending.