Academisch Ziekenhuis Groningen

Samenwerking Groningen en Maastricht bij genetische embryodiagnostiek

18 april 2007 De afdelingen Obstetrie & Gynaecologie en Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) gaan samenwerken op het gebied van preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD). Doel van de samenwerking is het uitbreiden van de PGD-capaciteit in Nederland en het beter toegankelijk maken van deze vorm van diagnostiek voor patiënten in Noordoost-Nederland. De genetische diagnostiek blijft plaatsvinden in Maastricht, maar ouderparen kunnen voortaan voor de bij PGD noodzakelijke IVF-behandeling terecht in het UMCG.

Preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) is een methode waarmee de geboorte van kinderen met ernstige genetische aandoeningen voorkomen kan worden. PGD wordt uitgevoerd bij paren die een sterk verhoogd risico hebben op een kind met een genetische aandoening, zoals taaislijmziekte, hemofilie, de ziekte van Huntington of een ernstige spierziekte. Voor PGD is een IVF-behandeling noodzakelijk. Hierbij wordt - na bevruchting van eicellen met zaadcellen buiten het lichaam
- één cel afgenomen van embryos die drie dagen oud zijn. Deze cel wordt in het laboratorium onderzocht op de aan- of afwezigheid van de betreffende ziekte. Op basis hiervan wordt op de vierde of de vijfde dag na de bevruchting besloten welke embryos in aanmerking komen voor plaatsing in de baarmoeder. De kans op zwangerschap na plaatsing is ongeveer 25%. PGD is een alternatief voor prenatale diagnostiek, waarbij onderzoek tijdens de zwangerschap plaatsvindt en eventueel een abortus wordt uitgevoerd als de vrucht aangedaan blijkt te zijn.

Het azM voert sinds 1995 PGD uit en is het enige genetische laboratorium in Nederland met een vergunning voor PGD. In het najaar van 2006 is het azM een samenwerking met het UMC Utrecht aangegaan voor transport-PGD. Vanaf najaar 2007 is transport-PGD ook vanuit het UMCG mogelijk. Dit betekent dat paren die voor PGD in aanmerking komen nu ook in Groningen terecht kunnen voor de voorbereidingen en hun IVF-behandeling. Het genetisch onderzoek van de afgenomen cellen uit de embryos vindt plaats in Maastricht. Door transport-PGD vanuit het UMCG wordt PGD toegankelijker en gemakkelijker uitvoerbaar voor patiënten uit Noordoost-Nederland.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Voorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00 of de stafdienst Communicatie azM, telefoonnummer (043) 387 51 82.