Gemeente Breda

Bewoners krijgen hoofdrol in actieplan Biesdonk

De bewoners van de buurt Biesdonk, de Gemeente Breda en woningcorporatie Singelveste maken samen een actieplan voor het beheer van de wijk. Dat is kern van het experiment Samenwerken in beheer van de buitenruimte in Biesdonk.

De gemeente wil zo meer ervaring opdoen met nieuwe vormen van onderhoud en beheer van wijken en buurten. De wensen van bewoners staan hierbij centraal. Wethouder van Buitenruimte, Janus Oomen: Nu zijn er in de wijk diverse los van elkaar staande initiatieven. Met dit plan stemmen wij die initiatieven op elkaar af en denken bewoners mee over wat prioriteit moet krijgen in de wijk.

Naast de gemeente, Singelveste en de buurtbewoners denken meer partijen mee over hoe de wijk beter onderhouden kan worden: scholen van het primair en voortgezet onderwijs, wijkvereniging Biesdonk, ondernemers en winkeliers uit Biesdonk. Het blijft niet bij denken alleen, meedoen is het kernwoord. Alle partijen krijgen een actieve rol in het onderhoud van de wijk, de gemeente ondersteunt de initiatieven zoveel mogelijk.

De proef beslaat een periode van ongeveer 2½ jaar en start met een bijeenkomst voor alle betrokkenen in de wijk. Tijdens de bijeenkomst wordt in kaart gebracht hoe bewoners, winkeliers, scholen en anderen denken dat Biesdonk het beste onderhouden kan worden. Alle ideeën en opvattingen worden samengevat in een actieplan buitenruimte Biesdonk. Het is de verwachting dat dit actieplan eind 2007 klaar is.

Als de proef succesvol is, bekijkt de gemeente of de activiteiten ingepast kunnen worden in het reguliere beheer en of het mogelijk is om in andere wijken een soortgelijk initiatief te nemen. Op 24 april wordt het plan van aanpak ter kennisname aangeboden aan de commissie Milieu en Mobiliteit.

Breda, 18 april 2007