Gemeente Breda

Breda steunt Countdown 2010; initiatief tegen achteruitgang van biodiversiteit

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in te gaan op de vraag van provincie Noord-Brabant om zich aan te sluiten bij het Europese Initiatief Countdown 2010.

Countdown 2010 wil acties die tot doel hebben om het verlies aan biodiversiteit te stoppen stimuleren, ondersteunen en onder de aandacht brengen. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen.

Countdown 2010

Zowel wereldwijd als binnen Europa bestaat de ambitie om in het jaar 2010 de achteruitgang van biodiversiteit tot stilstand te brengen. Op 25 mei 2004 is in Malahide, Ierland, het initiatief Countdown 2010 gelanceerd. Dit initiatief stimuleert acties die de achteruitgang aan biodiversiteit tegengaan. De provincie Noord-Brabant heeft als eerste regio in Nederland zich aangesloten bij dit initiatief. Als leidende organisatie heeft zij aan alle gemeenten gevraagd zich ook aan te sluiten. Breda heeft haar steun met dit collegebesluit toegezegd.

Toename biodiversiteit

Door acties te nemen op het gebied van milieu in en om de gemeente levert Breda een positieve bijdrage aan het tot stilstand brengen van de achteruitgang in biodiversiteit in Europa, en zelfs wereldwijd. De gemeente wil zelfs verder gaan dan het tot stilstand brengen van het de biodiversiteit in Breda. In de Milieuvisie 2015 staat namelijk de ambitie dat de diversiteit aan planten en dieren in Breda 2015 moet zijn toegenomen. Ondersteuning van het Countdown 2010 initiatief past daarom goed binnen de huidige werkzaamheden en plannen van de gemeente op het gebied van natuur. Breda stelt dit jaar vast welke dieren en planten er binnen de gemeente voorkomen. Dit dient als uitgangspunt voor de metingen van komende jaren.

Breda, 18 april 2007

Zie ook de website Countdown2010.nl