Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Intrekken afschermplicht pluimvee per 15 april 2007


17 april 2007 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/923 17 april 2007

onderwerp bijlagen

Intrekken afschermplicht pluimvee per
15 april 2007 Geachte Voorzitter,

In vervolg op de brief van 9 maart 2007 (Tweede Kamerstuk 2006-2007, 28807, nr. 118) informeer ik u met deze brief over mijn besluit tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza (AI). De in deze regeling opgenomen afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee zal met ingang van 15 april worden ingetrokken, omdat er bij de monitoring van wilde vogels in Nederland en in de Europese Unie geen besmettingen zijn gevonden en de vogeltrek over zijn piek heen is.

Op 7 maart jl., bij het begin van de vogeltrek, is de afschermplicht voor het commerciële, niet-gevaccineerde pluimvee met vrije uitloop ingegaan. De afschermplicht werd ingesteld om insleep van het vogelgriepvirus H5N1 vanuit de wilde (trek)vogels naar gehouden pluimvee te voorkomen. In het SCoFCAH (het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid in Brussel) van 12 april jl. is gesproken over het dreigingsniveau waarin Europa zich Ministerie van Landbouw, momenteel ten aanzien van vogelgriep bevindt, mede op basis van de negatieve Natuur en Voedselkwaliteit monitoringsgegevens van de wilde vogels in Europa. In de verklaring die het SCoFCAH Directie Voedselkwaliteit naar aanleiding van deze discussie heeft opgesteld, staat dat de insleep van H5N1 in en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 gehouden pluimvee via de wilde vogels op dit moment in Europa verwaarloosbaar is. Postadres: Postbus 20401 Gelet op deze bevindingen en op basis van een risicoanalyse van de situatie in Nederland 2500 EK 's-Gravenhage en in Europa met betrekking tot de aanwezigheid van het vogelgriepvirus H5N1 bij de Telefoon: 070 - 3786868 wilde vogels, heb ik dan ook besloten om de afschermplicht per 15 april voor het gehele Fax: 070 - 3786100 land in te trekken. Voor de houders van hobbymatig gehouden pluimvee gold de afschermplicht van 7 maart jl. niet.

Alertheid blijft echter geboden, aangezien de dreiging op lange termijn blijft. Zodra zich wijzigingen voordoen in de situatie met betrekking tot de aanwezigheid van vogelgriep (bijvoorbeeld indien op belangrijke vogelroutes alsnog H5N1 bij wilde vogels wordt geconstateerd), zal opnieuw op basis van een risicoanalyse worden nagegaan of het instellen van een afschermplicht noodzakelijk is.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
17 april 2007 VD. 2007/923 2

Volledigheidshalve meld ik u dat enkele andere maatregelen uit de `Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van het virus Aviaire Influenza' van kracht blijven. Het gaat hierbij onder meer om de verplichting voor bedrijfsmatige houders van gevogelte om de dieren afgeschermd te voederen en te drenken. Commercieel pluimvee mag daarnaast ook geen water drinken dat afkomstig is van oppervlaktewater. Dezelfde maatregelen worden ook aan de hobbypluimveehouders geadviseerd. Verder is er een verbod om bepaalde vogels tijdelijk op één locatie te verzamelen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --