Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Stagnatie bij de invoering van Plantkeur


18 april 2007 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

2 april 2007 2060711020 DL. 2007/916
18 april 2007

onderwerp bijlagen

Stagnatie bij de invoering van Plantkeur

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Mastwijk (CDA) over de stagnatie bij de invoering van Plantkeur.


1
Kent u het artikel `Tuinbouw ontevreden over operatie Plantkeur'? (Agrarisch Dagblad, 28 maart 2007)

Ja.


2
Is het waar dat de datum voor invoering van Plantkeur is verschoven naar 1 september 2007, en misschien nog wel naar een later datum?

Ministerie van Landbouw, In het convenant Plantkeur, dat tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Natuur en Voedselkwaliteit Voedselkwaliteit (LNV), het bedrijfsleven en de Keuringsdiensten (KD's) is gesloten, is Directie Landbouw vastgelegd dat de overdracht van de fytosanitaire taken van de Plantenziektenkundige Bezuidenhoutseweg 73 Dienst (PD) naar de vier KD's zou plaatsvinden op of zo snel mogelijk na 1 januari 2007. Postadres: Postbus 20401 In het hele proces stond enerzijds de technische, inhoudelijke en juridische voorbereiding 2500 EK 's-Gravenhage van de taakoverdracht centraal, en anderzijds een zorgvuldige voorbereiding van de Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100 overdracht van de betrokken medewerkers van de PD. Eind 2006 werd duidelijk dat de datum van 1 januari 2007, mede gelet op het nood- zakelijke georganiseerd overleg met de vakbonden, niet haalbaar was. Op 5 februari 2007 is in overleg met het betrokken bedrijfsleven besloten om de overdracht op 1 september 2007 te laten plaatsvinden. Hierbij is op verzoek van het bedrijfsleven rekening gehouden met de bedrijfsseizoenen. Mijn ministerie heeft hierover op 6 februari jl. een persbericht uitgebracht. Ik verwacht dat de datum van 1 september 2007 gehaald wordt.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
18 april 2007 DL. 2007/916 2


3 en 4
Wat is uw mening over de in bedoeld artikel opgenomen mening, verwoord in de bief van het Productschap Tuinbouw, dat sprake zou zijn van een formalistische opstelling van het departement, waardoor onnodig bureaucreatie dreigt en de voordelen van de Plantkeur- aanpak teloor zouden gaan?

Welke maatregelen gaat u treffen, respectievelijk welke acties gaat u ondernemen, om ervoor te zorgen dat de beoogde voordelen van de operatie Plantkeur voor het agrarisch bedrijfsleven worden gerealiseerd en wanneer zal het geheel zijn beslag krijgen?

Ik hecht eraan op te merken dat in de brief van het Productschap Tuinbouw niet wordt gesproken over een formalistische opstelling van het departement, noch van onnodige bureaucratie. Wel wordt zorg uitgesproken of de beoogde efficiencyvoordelen zich wel daadwerkelijk zullen voordoen.
De achtergrond voor deze zorg is dat de EU-regelgeving en internationale afspraken eisen stellen aan de inrichting en werkwijze van de KD's met het oog op de vereiste onafhanke- lijkheid. Dat betekent dat per KD bezien moet worden welke taken tot het publieke domein en welke tot het private domein gerekend moeten worden. Hierover is de afgelopen weken nader met de KD's gesproken, in het licht van hun specifieke taken en organisatie. Er is geen verschil van mening over het feit dat het behoud van het internationale vertrouwen in de wijze waarop Nederland invulling geeft aan de fytosanitaire inspecties, essentieel is.

Plantkeur beoogt, met instandhouding van de eindverantwoordelijkheid van de minister van LNV, een herstructurering van het fytosanitaire inspectiestelsel om een eind te maken aan de bestuurlijke lappendeken. Dit wordt gerealiseerd door de overdracht van de fytosanitaire taken aan de KD's waardoor er een koppeling tot stand komt met de kwaliteitskeuring die de KD's nu als wettelijke taak uitvoeren. Hierdoor ontstaat een vereenvoudiging van het inspectie- en keuringsstelsel. Dit draagt onder andere bij aan een administratieve lastenverlichting voor bedrijven. Daarnaast is door diverse betrokken partijen de verwachting uitgesproken dat door deze synergie de kosten zullen dalen. Hoe groot daadwerkelijk deze voordelen zijn is afhankelijk van de wijze waarop de KD's binnen de gestelde kaders, de keuringen en inspecties gaan inrichten.

Ik hoop dat het overleg met de KD's op korte termijn zal zijn afgerond, zodat we de Europese Commissie en onze handelspartners tijdig kunnen informeren over de wijzigingen per 1 september 2007.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --