Politie Gelderland-Zuid

Negen aanhoudingen voor georganiseerde autocriminaliteit

Regionaal, 18-04-2007 o Dinsdag 17 januari heeft de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad, acht mannen en een vrouw aangehouden uit Nijmegen en omgeving. Ze worden verdacht van diefstal, omkatten en helen van autos en auto-onderdelen. Daarnaast worden ze verdacht van merkenvervalsing en deelname aan een criminele organisatie. Op het moment zijn er 85 aangiften in onderzoek uit hoofdzakelijk Gelderland. Het schadebedrag (nieuwwaarde autos) wordt geschat op circa 1.000.000,-.

In Nijmegen werden een 23-, 44-, 44-, en een 47-jarige uit die woonplaats aangehouden. Een 20-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Lathum zijn in hun woonplaats aangehouden. Ook een 27- en een 29-jarige man uit Wijchen en een 31-jarige man uit Huizen (NH) werden in hun woonplaats aangehouden.

De woningen / verblijfplaatsen van de verdachten en zes bedrijfspanden werden doorzocht. De bedrijven zijn gelegen in Dongen, Gennep, Heijen, Wijchen en Molenhoek. Bij de doorzoekingen werden vele auto-onderdelen in beslag genomen waarvan moet worden onderzocht of ze van diefstal afkomstig zijn. Daarnaast werden geld, elektronische apparatuur, administratie en computers voor nader onderzoek in beslag genomen.

In eerste instantie stalen de verdachten in wisselende samenstelling vooral jonge autos van zon 2 jaar oud. Vervolgens werden de autos omgekat en via internet te koop aangeboden. Later werden de autos gestolen, in onderdelen verpakt en in de handel gebracht.

Bij een routinecontrole door de Verkeersdienst van het Korps Landelijke Politiediensten werd op 5 april 2007 een Griekse vrachtwagen met auto-onderdelen van 25 verschillende autos aangetroffen en aangehouden. Van 14 autos werd vastgesteld dat ze van diefstal afkomstig waren.

De Bovenregionale Recherche heeft op het moment 85 zaken in behandeling uit de periode eind 2005 tot heden. Uit onderzoek moet blijken in hoeverre de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn.

Januari 2007 is de Bovenregionale Recherche in nauwe samenwerking met de politieregio Gelderland-Zuid met een team van 19 rechercheurs een onderzoek gestart naar aanleiding informatie van een onderzoek uit de politieregio Gelderland-Zuid.

Een aantal foto's van de aangetroffen auto-onderdelen:

inbeslaggenomen auto-onderdelen

inbeslaggenomen auto-onderdelen

inbeslaggenomen auto-onderdelen