ABVAKABO FNV

Brief naar staatssecretaris over Postwet

In een brief over de Postwet naar staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dringen ABVAKABO FNV, CNV en Bondgenoten er nogmaals op aan steun te geven aan het amendement Crone. Hierin wordt voorgesteld om een arbeidsovereenkomst vast te leggen in de Postwet. Als dit niet gebeurt, zal binnen vijf jaar het bezorgen van post een bijverdienste worden. Mensen kunnen dan met postbezorging niet meer in hun levensonderhoud voorzien.

Ook de bonden zien dat de postmarkt verandert. Bij een bezorging van twee of drie dagen per week zijn er minder mogelijkheden voor fulltime banen. Maar, een voltijd- of deeltijdbaan; er moet tenminste sprake zijn van een minimumuurloon en de bescherming van de sociale zekerheid. De bonden gaan er vanuit dat het nooit de bedoeling van de wetgever is geweest dat postbezorging een bijverdienste wordt van gepensioneerden, scholieren en studenten, die kranten en folders bezorgen.

Ongelimiteerde prijzenslag

Als de concurrentie op arbeidsvoorwaarden geen halt wordt toegeroepen gaat de prijzenslag op de postmarkt ongekende vormen aannemen. De postbedrijven zullen niet schromen om de prijzen steeds verder te verlagen. Aangezien de postmarkt een arbeidsintensieve bedrijfsvoering kent, zal dit als snel neerkomen op een verdere verlaging van de bezorgvergoeding. Op deze manier zal nooit de financiële ruimte ontstaan, althans de komende jaren zeker nog niet, om afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden.

Gesprekken

Sandd en Selekt Mail geven zelf aan dat zij inmiddels een vergoeding betalen waarmee ze op het niveau van het minimumloon uitkomen. De tijd is nu dan ook rijp om dit geleidelijk om te gaan zetten in arbeidsovereenkomsten op basis waarvan zij volwaardige (deeltijd)werknemers worden met een minimumuurloon en sociale zekerheid. Als vakorganisaties zijn wij op dit moment met Sandd en Selekt Mail in gesprek over het geven van een constructief vervolg aan de gehele discussie.