Ingezonden persbericht


Piet Borst benoemd tot Commander of the Order of the British Empire

Prof. dr. Piet Borst is door de Britse koningin benoemd tot 'honorary Commander of the Order of the British Empire (CBE)'. Hij krijgt deze onderscheiding "voor zijn uitzonderlijke bijdragen aan de Britse en mondiale wetenschap, speciaal in de biochemie, de moleculaire biologie en het kankeronderzoek.

Piet Borst is een van de zeer weinige Nederlanders die zijn gekozen tot buitenlands lid van de Royal Society (de Engelse academie voor wetenschappen) en hij is daarin vanaf 1986 actief geweest. Van 1994 tot 2000 was hij lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Imperial Cancer Research Fund (ICRF). Tijdens de complexe overgang van het ICRF naar Cancer Research UK heeft hij zich onderscheiden als adviseur van de directeur-generaal van het Cancer Research UK, Nobel-prijswinnaar Sir Paul Nurse."

Piet Borst (72) is emeritus hoogleraar klinische biochemie aan de Universiteit van Amsterdam en is als full-time staflid verbonden aan Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, waar hij tot 1999 wetenschappelijk directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur was. Met zijn medewerkers doet hij biochemisch onderzoek aan kankercellen en parasieten. In kankercellen onderzoekt hij hoe tumoren ongevoelig worden voor chemotherapie; in parasieten zoals trypanosomen (de slaapziekteverwekker) onderzoekt hij de functie van de nieuwe DNA-base J, die door Borst en medewerkers in parasieten is ontdekt.

De Britse ambassadeur Lyn Parker zal op woensdag 18 april 2007 om 17:00 uur de CBE Award uitreiken in zijn ambtswoning in Den Haag.

De Orde van het Britse Rijk (The Most Excellent Order of the British Empire) is een Britse ridderorde, opgericht in 1917 door koning George V. De Orde werd in eerste instantie opgericht om Britse burgers te eren die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de koning en het rijk hadden ingezet. Tegenwoordig kunnen ook inwoners van andere landen deze onderscheiding ontvangen voor bijzondere bijdragen of diensten aan de Britse maatschappij.