ABVAKABO FNV

Honderden banen voor jongeren in ouderenzorg

De werkgeversorganisatie ActiZ en werknemersorganisaties, ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, De Unie Zorg en Welzijn en Nu91 hebben de handen ineengeslagen om jongeren een kans te bieden zich een plek te veroveren in de ouderenzorg. Het gaat om jongeren van 18 tot 27 jaar zonder startkwalificatie tienermoeders, vroegtijdig schoolverlaters, jongeren met taal- of andere achterstanden die eerst een drie maanden durende kennismakingsstage krijgen aangeboden en aansluitend werk gecombineerd met scholing.

Iets dat voor ABVAKABO FNV belangrijk was, was of er genoeg begeleiding zou zijn voor de jongeren. Daar is nu geld voor gereserveerd. ABVAKABO FNV heeft zich hier hard voor gemaakt bij het arbeidsmarktfonds van de sector.

Talenten

Doel van het project is dat jongeren zonder startkwalificatie de kans krijgen de ouderenzorg te leren kennen en hun eigen talenten voor deze sector te ontdekken. Anderszijds kunnen ook werkgevers zo talenten van jongeren opsporen, en ontdekken hoe ze voor jongeren een aantrekkelijke werkgever worden.

De deelnemende jongeren worden geselecteerd op basis van een intakegesprek gevolgd door een twee weken durende introductiecursus. Daarna volgt een stagecarrousel gecombineerd met talentenworkshops en intensieve coaching. Na drie maanden volgt de keuze voor een gerichte werkervaringsplek, leerwerkbaan of een fulltime beroepsopleiding. Het einddoel is het verkrijgen van vast, betaald werk (in of buiten de zorg) en een startkwalificatie op minimaal mbo-niveau 2.

Overigens kan de deelnemer desgewenst ook doorstromen naar een fulltime beroepsopleiding of naar een duaal leerwerktraject in een andere sector.

Ambassadeurs

Het project `Jongeren Aan Zet in de Ouderenzorg' wordt uitgevoerd door het adviesbureau Sovov BV uit Zeist. Er wordt nauw samengewerkt met de Taskforce jeugdwerkloosheid en Jong Actief. Het project vindt plaats in zeven regio's waar de werkgevers hebben toegezegd in totaal zeker 350 jongeren aan een baan te kunnen helpen. Zowel het aantal regios als het aantal banen zal waarschijnlijk nog toenemen.

In elke regio treedt een grote werkgever op als ambassadeur die zelf het goede voorbeeld geeft door jongeren binnen de muren van zijn of haar organisatie te laten snuffelen aan alle mogelijke werkzaamheden, variërend van de zorg zelf tot activiteiten, of van ICT- tot keukenwerkzaamheden. De ambassadeur draagt er zorg voor dat voldoende andere werkgevers in zijn of haar regio aan het project meedoen.