Koenders wil snelle hervorming Verenigde Naties 18 april 2007, New York - De Verenigde Naties moeten snel aan de slag met de hervorming van de eigen organisatie. Dat is noodzakelijk om de grote mondiale problemen beter aan te pakken. Daarnaast moeten de regeringen, maatschappelijke en private organisaties, de VN en de Wereldbank hun inspanningen vergroten om de Millenniumdoelen in de strijd tegen armoede te kunnen bereiken in 2015.

Dat is de boodschap die minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in New York uitsprak voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij wees erop dat al jaren wordt gesproken over een betere samenwerking tussen de vele VN-organisaties maar dat er nog te weinig is veranderd.

Doordat de VN teveel versnipperd is, worden volgens Koenders de unieke en waardevolle kennis en ervaring niet goed aangewend voor ontwikkelingsplannen. Een grondige hervorming is in zijn ogen dan ook nodig.

Eén programma, één budget Koenders wil graag dat de VN werken met één leider, één programma, één budget en het liefst één kantoor. Hij zag ook lichtpunten, verwijzend naar de proef die acht landen doen met het programma One UN. Deze landen werken al op die manier door de hulp in één programma en budget te bundelen.

De hervormingen van de VN moeten volgens de Nederlandse bewindsman echter niet leiden tot nieuwe criteria voor ontwikkelingssamenwerking. Ook mag het niet uitdraaien op bezuinigingen. Eventuele besparingen moeten ten goede komen aan het ontvangende land. Ook wil hij dat de kwaliteit en de kwantiteit van de steun omhoog moet. De ontwikkelingen op dit gebied gaan Koenders te traag.

Millenniumdoelen
De acht Millenniumdoelen houden onder meer in dat in 2015 extreme honger en armoede zijn uitgebannen, dat alle kinderen naar school gaan en mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Ook moet de sterfte door ziekte fors minder zijn, de schuld afgenomen en het moet het leefmilieu zijn verbeterd.