De Nederlandse Bank


DNB magazine nr 2- 2007 is uit!

Nieuwsbericht

Datum 18 april 2007

Private equity: kredietrisico's voor banken nemen toe

Er is toenemende druk op banken om grotere en meer risicovolle leningen te verschaffen aan private equity-fondsen, aldus een onderzoeksverslag in het DNB Magazine van april 2007. Steeds minder aanvaardbaar, volgens sommige marktpartijen, is het toegenomen niveau van schuldfinanciering bij vooral grotere private equity-deals. Bedrijven die zijn overgenomen door private equity-huizen zijn kwetsbaarder voor een omslag in de conjunctuur of het renteklimaat. Een ander signaal is een versoepeling van de financieringsvoorwaarden die banken moeten beschermen, als gevolg van de concurrentie tussen verschaffers van vreemd vermogen.

Andere thema's in dit nummer van DNB Magazine van april zijn onder meer de verkenning van de grenzen van het pensioenstelsel en het (uit)lenen van geld via veilingsites. Thema van het dossier is `transparantie en succes van het monetaire beleid'.

`Alleen als het echt nodig is, is geheimhouding geboden'

Transparantie lijkt het nieuwe toverwoord van centrale banken. DNB-president Nout Wellink: `Alleen als het echt nodig is, is geheimhouding geboden. De redenen om informatie geheim te houden veranderen trouwens met de jaren. Dat hangt af van het intellectuele klimaat, van de economische omstandigheden of domweg omdat de tijden veranderen.' Maar, concludeert hij, ook al is het belangrijk wat we zeggen, wat we doen is uiteindelijk doorslaggevend. De voordelen en risico's van transparantie worden uitgebreid belicht door marktanalisten, journalisten, wetenschappers en beleidsmakers.