CAW adviseert over Kaderrichtlijn Mariene Strategie

Dit is een persbericht van de Commissie van Advies inzake Waterstaatswetgeving (CAW)

De Commissie van advies inzake de waterstaatswetgeving (CAW) is positief over de in voorbereiding zijnde Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM). Dit blijkt uit het adviesrapport met de ondertitel 'Kansen voor het mariene milieu', dat de commissie vandaag heeft uitgebracht. De nieuwe Kaderrichtlijn verplicht Europese lidstaten ervoor te zorgen dat gebruik en bescherming van de zee ' hand in hand ' gaan. De CAW vindt het waardevol dat er een goed uitzonderingsartikel is geformuleerd in de richtlijn, maar waarschuwt voor een te ruim gebruik daarvan. Daarnaast is het nodig om bepaalde begrippen en verplichtingen te verduidelijken, alsmede de verhouding tot andere EU regelgeving die van invloed is op het mariene milieu.

De Commissie van Advies inzake de Waterstaatswetgeving (CAW) is een onafhankelijk adviescollege van de regering en het parlement. De CAW adviseert over de inhoud en structuur van de wetgeving op het gebied van de waterstaatszorg. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in 2006 advies gevraagd aan de CAW over het voorstel van de Europese Commissie om te komen tot een Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM)

De Commissie is van mening dat de voorgestelde Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) in het algemeen positief gewaardeerd kan worden. Deze richtlijn biedt een juridisch kader voor het beleid ten aanzien van de mariene wateren gelegen binnen de Europese Unie; een dergelijk juridisch kader ontbrak tot nu toe. Een ander positief aspect van de KRM is dat de richtlijn aansluit bij bestaande overlegstructuren voor mariene regio's en subregio's en dat rekening wordt gehouden met de beperkingen die het internationaal recht stelt aan de rechtsmacht van staten en de Europese Gemeenschap. Hiermee sluit het voorstel aan bij de bestuurlijke en juridische verhoudingen die gelden op zee.

Verder adviseert de CAW om bij de verdere voorbereiding van de KRM aandacht te besteden aan het risico van een te ruim gebruik van de uitzonderingsmogelijkheden die de richtlijn biedt. Daarnaast is het nodig om bepaalde begrippen en verplichtingen te verduidelijken, alsmede de verhouding tot andere richtlijnen zoals bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Nitraatrichtlijn.

De richtlijntekst waarover de CAW heeft geadviseerd, is nog niet de definitieve versie. Het aankomend Portugees voorzitterschap heeft aangekondigd de onderhandelingen over de richtlijn te willen afronden. Als gevolg van amendementen van het Europees Parlement dit najaar kan de tekst van de richtlijn nog gewijzigd worden. Wanneer de uiteindelijke richtlijntekst en de voorstellen voor de wijze van implementatie bekend zijn, kan de CAW zich een definitief oordeel vormen over deze richtlijn en de consequenties voor de Nederlandse waterstaatswetgeving .

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed