Universiteit van Amsterdam

Instituut voor de Lerarenopleiding voortrekker in landelijke en regionale expertisecentra

Gepubliceerd op 18 april 2007

Het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO) van de Universiteit van Amsterdam is iniatiefnemer van het onlangs opgerichte Landelijk Expertisecentrum Zaakvakken & Economie. Doelstelling van de samenwerking is het ondernemen van activiteiten om de schoolvakken Geschiedenis, Aardrijkskunde, Maatschappijleer en Economie op een hoger plan te brengen. Het gaat om het samenstellen van vakdidactische handboeken, het verrichten van funderend vakdidactisch onderzoek en het opzetten van opleidingstrajecten voor nieuwe vakdidactici.

Het ILO werkt in dit verband samen met het Onderwijscentrum van de VU en de Educatieve Hogeschool van Amsterdam. Ook de IPABO zal binnenkort ook toetreden tot de coöperatie in oprichting. Algemeen projectleider is dr. Carla van Boxtel van het ILO.

Het ILO participeert ook in een ander recentelijk opgericht landelijk samenwerkingsverband: het Expertisecentrum Lerarenopleiding Wiskunde en Rekenen (ELWIeR). Penvoerder van dit samenwerkingsverband is het Freudenthal Institute for Science and Mathematics Education van de Universiteit Utrecht.