Gemeente Hilversum

Sportbeleid scoort

18 april 2007
Het Hilversumse sportbeleid werpt zijn vruchten af en vraagt om versterking. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders op basis van een evaluatie van het beleid dat tussen 2000 en 2006 is gevoerd. In die periode zijn tal van succesvolle sportstimulerende projecten- en activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd, eigentijdse sportaccommodaties gerealiseerd en 'imago-versterkende' sportevenementen gesubsidieerd.

Eén van de succesvolle sportprojecten betreft de wekelijkse naschoolse sportactiviteiten op de Dr. Ir. Lelyschool. Aan dit project neemt 60% van de leerlingen deel. De onderlinge samenwerking tussen de Lelyschool, SIS, de ROC-opleiding sport en bewegen Hilversum en de gemeente leidde onder meer tot het project 'Moving Kids', een sport- en bewegingsproject waaraan het ministerie van VWS eind 2006 voor de periode 2007-2010 subsidie toekende. Andere sportstimulerende initiatieven waren de sportkennismakingen die verschillende sportverenigingen organiseerden voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool, de Schoolsportkalender en de stimulering van naschoolse opvang met sportactiviteiten.

Mede als gevolg van 'externe omstandigheden' (brand sporthal Kerkelanden, de herstructurering sportpark Anna's Hoeve, sanering Regev-terrein, herstructurering sportpark Crailoo) konden diverse sportaccommodaties worden vernieuwd. Daarnaast hebben nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunst(gras)velden hun stempel gedrukt op bepaalde buitensportvoorzieningen.

Om het sportklimaat in Hilversum te verlevendigen zijn in de periode 2000-2006 nieuwe en bijzondere sportactiviteiten en sportevenementen gesubsidieerd, mede in het kader van stadspromotie. Voorbeelden daarvan zijn Nike City Run, NK-schaken, Beach volleybal, Hilversum denkt, Wiellerronde van Hilversum, Arena Games, Dutch Open Golftoernooi, Veldrit Anna's Hoeve en Tromp Boat Races.

Om de sport in Hilversum communicatief voor het voetlicht te brengen, maakt de gemeente gebruik van de website 'sport in beweging', de digitale nieuwsbrief 'Sport in beweging', foldermateriaal over regelgeving, subsidie en activiteiten en de gemeentelijke evenementenkalender.
Bijzondere prestaties krijgen de aandacht tijdens een jaarlijkse verkiezing van sportman, sportvrouw en sportploeg. De Rinus Schaapprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een verdienstelijke vrijwilliger in de sport.

Het Hilversumse sportbeleid, verwoord in de nota 'Sport Scoort', benoemt de kaders en de voornemens voor de periode 2000-2005. Dat sport steeds meer wordt ingezet als middel om maatschappelijke knelpunten te voorkomen of op te lossen, vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Begin 2008 wil het college een nieuwe lange termijn visie op de sport in Hilversum presenteren. De missie van het gemeentebestuur over sport -'het bevorderen van de mogelijkheden om zoveel mogelijk inwoners uit Hilversum naar eigen inzicht en wensen aan sport en recreatie te laten deelnemen'- zal daarbij leidraad zijn.