Gemeente Breda

Evaluatie exploitatievergunningenstelsel voor smart-, grow- en belshops

Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de evaluatie van het exploitatievergunningstelsel. Dat stelsel dat begin 2005 werd ingesteld om wildgroei en overlast van smart-, head-, grow- en belshops, internetcafés en horecabedrijven in kwetsbare gebieden tegen te gaan.

Uit de evaluatie blijkt onder meer dat het aantal shops in de aangewezen gebieden de laatste twee jaar niet is gestegen, maar dat er toch nogal wat shops verhuizen naar gebieden waar de regeling niet geldt. Daarom bekijkt het college of de regeling uitgebreid kan worden naar de hele stad.

Het exploitatievergunningenstelsel is opgenomen in de APV-regeling Woon- en Leefklimaat. Tijdens de evaluatie werden de opzet, de invoering en de effecten van het vergunningenstelsel bekeken. De gemeente Breda heeft met de instelling van de APV-regeling het duidelijke signaal afgegeven, dat Breda het woon- en leefklimaat en de veiligheid nauwlettend in de gaten houdt. Daar zijn alle betrokkenen (gemeente, politie en bewoners en exploitanten in kwetsbare gebieden, zoals de Haagweg, de Boschstraat, Tuinzigt, Doornbos en Linie) het over eens. Geen vrij spel dus voor smart-, head-, grow- en belshops, internetcafés en horecabedrijven.

Uit de evaluatie blijkt verder dat het aantal shops in de door het college aangewezen gebieden sinds begin 2005 niet is gestegen. De vestiging van een aantal nieuwe shops kon op basis van de regeling zelfs met succes worden tegengehouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een petit-restaurant aan de Tielrodestraat en een theehuis aan de Baliëndijk. Probleem blijft, dat de branche constant in beweging is. Er blijkt nogal eens sprake van overnames en van shops die verhuizen naar een plek die direct grenst aan de aangewezen gebieden, waar de regeling niet geldt. Verder bestaat het vermoeden dat er shops zijn die een andere naam geven aan hun bedrijf (bazaar, cadeaushop of kapperszaak) om zo onder de regeling uit te komen. Hierop moet strikt worden gecontroleerd en bij overtredingen handhavend worden opgetreden.

Om vestiging van shops buiten de aangewezen gebieden te voorkomen, wordt bekeken of de regeling uitgebreid kan worden naar de hele stad, in het bijzonder voor smart-, head- en growshops. Daarnaast wordt bezien of de natte horeca uit de regeling gehaald kan worden. En om de APV-regeling naar behoren te kunnen handhaven, worden duidelijke afspraken gemaakt tussen gemeente en politie. Bekeken wordt of een adequaat signaleringssysteem kan helpen om illegale vestigingen snel op te sporen.

Breda, 17 april 2007