Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Nieuwe Keur in territoriale commissies

In de Keur zijn de regels voor het peilbeheer en waterkeringen vastgelegd. Het beschrijft wat er wel en niet gedaan mag worden in, boven en langs het water en op en langs de waterkeringen. Eigenaren lezen in de Keur wat zij juist wel of niet moeten doen om de sloten en de waterkeringen te onderhouden. De Keur wordt met enige regelmaat gemoderniseerd. Op dit moment gelden er twee keuren in het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: die van Schieland en die van de Krimpenerwaard. Dit komt omdat deze beide hoogheemraadschappen nog niet zo heel lang geleden samengingen, per 1 januari 2005 om precies te zijn.

Het is voor de duidelijkheid en de rechtszekerheid gewenst om beide Keuren samen te voegen. Het hoogheemraadschap gebruikt een nieuw model. De Keur is ook anders dan voorheen omdat er minder regels zijn en dus minder vergunningen hoeven te worden aangevraagd. Bovendien worden in de nieuwe Keur ecologische gebods- en verbodsbepalingen opgenomen. De nieuwe Keur is korter en bondiger dan de oude Keuren.

De territoriale commissies adviseren het college van dijkgraaf en hoogheemraden over operationale aspecten van de waterstaatszorg in het desbetreffende district. De commissies bestaan uit leden van het algemeen bestuur. Er zijn drie commissies: Ringvaartdistrict, Rottedistrict en Krimpenerwaarddistrict.

Besluitvorming
Na de bespreking in de territoriale commissies bespreken commissies van advies de Nieuwe Keur. Dit gebeurt naar verwachting in juni 2007. Deze bereiden het werk voor van het algemeen bestuur en adviseren over voorstellen aan het algemeen bestuur. Er zijn drie commissies van advies: Algemene Zaken en Middelen, Integraal Waterbeheer en Waterkeringen en Wegen. Deze commissies bestaan uit leden van het algemeen bestuur. De verwachting is dat het algemeen bestuur in haar Verenigde Vergadering van 27 juni 2007 over de nieuwe Keur zal besluiten en deze ter visie zal leggen. In verband met de zomervakantie ligt de nieuwe Keur langer dan zes weken ter visie, namelijk tot 1 september 2007.

Meer informatie
Als u vooraf meer wilt weten kunt u contact opnemen met mevrouw Tine Beets van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op telefoonnummer (010) 45 37 359 of via e-mail Externe link t.beets@hhsk.nl.

Territoriale commissie Krimpenerwaarddistrict
Datum: 19 april 2007
Plaats: Zaal Amicitia, Raadhuisplein in Lekkerkerk. Zaal open: 19.00 uur. Aanvang: 19.30 uur

Territoriale commissie Rottedistrict
Datum: 25 april 2007
Plaats: Schieland en de Krimpenerwaard, Maasboulevard 123 in Rotterdam.
Aanvang: 15.00 uur

Territoriale commissie Ringvaartdistrict
Datum: 26 april 2007
Plaats: Schieland en de Krimpenerwaard, Maasboulevard 123 in Rotterdam.
Aanvang: 15.00 uur