Time : 15:01:37
Date : 18 April 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Zware inbreuken tegen de regelgeving inzake dierenwelzijn in een bedrijf te Malle

Op dinsdag 17 april 2007 werd op een landbouwbedrijf in Malle een schrijnend geval van dierenverwaarlozing vastgesteld bij een controle door het FAVV .

Op het bedrijf werden een tiental runderen in staat van ontbinding angetroffen. Vijf kadavers lagen buiten half bedekt met eenplastic folie, andere gestorven dieren waaronder enkele kalveren lagen in de stallen tussen de nog levende dieren. Van de 58 nog aanwezige runderen waren er een aantal zeer mager.

Tengevolge financiële en familiale problemen kregen de dieren niet de nodige zorgen en voeding toegediend. Bij ziekte van de dieren werd de dierenarts niet meer opgeroepen. Bovendien stonden, bij gebrek aan leegzuigen van de mestputten, de mest tot boven de roosters in de stallen zodat de dieren in hun eigen mest moesten staan en liggen.

Teneinde de overblijvende 58 runderen vlug de nodige zorgen en voeding te geven, heeft de veehouder ze in overleg met het FAVV, overgedragen aan een andere veehouder, waar ze onder toezicht van het FAVV.
blijven. Eens de dieren zich terug in een normale gezondheidstoestand zijn, zullen ze worden vrijgeven voor verdere verkoop

Proces-Verbaal tegen de veehouder werd opgesteld voor overtredingen op het Koninklijk Besluit inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen wenst hierbij te benadrukken dat zij tijdens haar controles op de voedselketen eveneens veel aandacht schenkt aan het welzijn van de voor landbouwdoeleinden gehouden dieren.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65