GroenLinks

Balkenende moet opheldering geven over verlenging Uruzganmissie

18 april 2007

Afgelopen vrijdag zei de premier dat hij "niets uitsluit" als het gaat om de verlenging van de missie in Uruzgan, terwijl Nederland na 2 jaar vervangen zou worden. De Amerikaanse Ambassadeur Ronald Arnall zegt dat hem verteld is "dat de Nederlanders op een bepaalde manier zouden willen blijven". GroenLinks eist opheldering in kamervragen. Ten onrechte lijkt dit kabinet de weg vrij te maken voor voortzetting van een uitzichtloze vechtmissie.

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Peters (beide GroenLinks) aan de Minister-President over signalen die zijn afgegeven als zou Nederland de ISAF-missie in Uruzgan "op een bepaalde manier" willen voortzetten.


1.De Amerikaanse ambassadeur Ronald Arnall zei in RTL-Nieuws dat de Amerikanen goede hoop hebben dat Nederland na medio 2008 toch in Afghanistan zal blijven. Hij zei letterlijk: "Ik heb me laten vertellen dat de Nederlanders op een bepaalde manier zouden willen blijven." En: "We hopen deze zomer te horen op welke gronden dat zal zijn. (1)Langs welke weg en wanneer is ambassadeur Arnall dit mede gedeeld? Op wiens gezag? "


2.Wil het Kabinet de missie daadwerkelijk "op een bepaalde manier" voortzetten? Zo ja, aan welke manier denkt het Kabinet dan? Zo nee, waarom is dit signaal dan aan de Amerikaanse ambassadeur afgegeven?


3. Na afloop van de Ministerraad van afgelopen vrijdag 13 april zei de Minister-President over eventuele voortzetting van de missie: "Ik sluit niets uit." Bedoelde u daarmee dat u zich oriënteert op een manier waarop Nederland de missie kan voortzetten? Zo nee, wat bedoelde u dan precies met: "Ik sluit niets uit"?


4. Tijdens het plenaire debat over de Nederlandse deelname aan ISAF zei de Minister-President: "Over twee jaar zal de Nederlandse inzet worden overgenomen door andere Navo-landen. Zo wordt bijgedragen aan spreiding van de lasten over alle bondgenoten."(2) Hoe rijmt u deze uitspraken met de signalen die aan ambassadeur Arnall zijn gegeven en uw uitspraak "Ik sluit niets uit"?


5.Waarom hoort de Kamer niets over inspanningen van uw kant om andere Navo-partners te bewegen om Nederland straks af te lossen? Welke pogingen heeft Nederland gedaan? Of heeft u de hoop op aflossing de facto al opgegeven?


6.Heeft u al een formeel verzoek ontvangen vanuit de Navo en/of de VS? Zo ja, hoe luidt dat verzoek? Zo nee, wordt er informeel gesondeerd? Of heeft u geen verzoek nodig om als Kabinet tot besluitvorming over te gaan?


7.Wilt u deze vragen voor het Algemeen Overleg Afghanistan van woensdag 25 april beantwoorden?

(1) RTL-Nieuws, dinsdag 17 april 2007(2) Handelingen 45-3031, 2 februari 2006