Gemeente Smallingerland

Schaapskudde weer terug
18 april 2007

Vorig jaar werd voor het eerst een schaapskudde ingezet om het gras kort te houden langs de Drait, het natuurgebied rond De Sanding en de wal bij de nieuwe insteekhaven op industrieterrein De Haven.

De ervaringen waren goed. Er hoefde vrijwel niet machinaal gemaaid te worden. Maar wat vonden de (buurt)bewoners ervan? De reacties van het publiek waren overwegend positief. Mensen met kinderen maakten op de vrije woensdagmiddag een ommetje om naar de schaapskudde en de herder te kijken.

Er waren geen grote problemen met het uitlaten van honden. Als de schapen achter een afscheiding graasden stond er stroom op een flexibel raster, wat honden op een afstand hield. Er kan deels tegemoet worden gekomen aan de wens van de mensen door het plaatsen van een bord en door het waarschuwingsbordje voor stroom wat naar voren te plaatsen. Schapenkeutels op de schelpenpaden werden regelmatig voor zover mogelijk verwijderd.

Ook in 2007 en in volgende jaren zal de schaapskudde langs de Drait, bij De Sanding en bij de insteekhaven te vinden zijn. De schapen en hun herder worden in mei verwacht.