Gemeente Bernheze


Wandelroutenetwerk Bernheze

week 16 wandelen.jpg

Mede op initiatief van IVN-Bernheze is de gemeente gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van een wandelroutenetwerk Bernheze volgens de zogenaamde knooppuntensystematiek. Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders besloten het routenetwerk definitief te gaan ontwikkelen. Het project past binnen de uitvoering van het reconstructieplan Maas & Meijerij en is kansrijk voor een subsidie.

Wandelen is een van de meest populaire vormen van vrijetijdsbesteding buitenshuis. Meer dan zeventig procent van de bevolking wandelt met enige regelmaat. Helaas gaat de aantrekkelijkheid van de wandelomgeving dichtbij huis steeds meer achteruit door verkeersdrukte, versnippering en verharding van het wegdek. Bernheze wil de kwalitatieve achteruitgang van de wandelomgeving stoppen.

In aansluiting op het fietsroutenetwerk is het plan opgevat om in Bernheze een wandelroutenetwerk te ontwikkelen. De wandelaar loopt van het ene knooppunt naar het andere en stelt zelf zijn route samen. Een aantal knooppunten fungeert als startpunt. Hier vindt men bijvoorbeeld parkeergelegenheid en informatie over het netwerk. De bedoeling is dat dit wandelroutenetwerk op den duur aansluit bij andere gemeenten. Verschillende gemeenten, maar bijvoorbeeld ook recreatie- en waterschappen zien in de ontwikkeling van wandelnetwerken de kans om zich meer als wandelgebied te profileren.
Het initiatief is van IVN-Bernheze. De regio-VVV neemt de projectcoördinatie op zich.

Er wordt een werkgroep opgericht waarin een aantal belanghebbende partijen zitting neemt. Naast IVN en de gemeente wordt daarbij gedacht aan bijvoorbeeld TRV-Bernheze, de Maashorstboeren, natuurcentrum Slabroek, wandelverenigingen, en dorpsraden.

Bernheze is één van de eerste gemeenten die dit project opstart. Wethouder Donkers ondersteunt dit initiatief van harte vanuit het algemeen belang voor toerisme en recreatie. Het beleid van de gemeente is immers gericht op het verder ontwikkelen van de mogelijkheden van Bernheze op dat vlak.

De provincie Noord-Brabant heeft aangegeven dat het project kansrijk is voor een subsidie in het kader van de uitvoeringsimpuls revitalisering landelijk gebied. Het project past prima binnen de uitvoering van het reconstructieplan Maas & Meierij; de ontwikkeling van recreatie en toerisme is één van de centrale doelstellingen binnen dit plan. De totale kosten zijn begroot op ruim 150.000,-. Het netwerk wordt naar verwachting eind 2008 opgeleverd.