FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: buschauffeurs gaan actievoeren voor goede cao

Als werkgevers in het openbaar (streekbus)vervoer niet voor vrijdag 20 april, 12:00 uur ingaan op de eisen van FNV Bondgenoten voor een nieuwe cao, dan starten 23 april acties. Dat staat in het ultimatum dat de bond aan de vervoersbedrijven heeft gesteld. Het ultimatum volgt op het vastlopen van het cao-overleg enkele weken geleden.

FNV Bondgenoten betreurt het dat het tot acties moet komen. Over zaken als de hoogte van de loonsverhoging, afspraken over arbeidsongeschiktheid en vooral de concurrentie op arbeidsvoorwaarden liggen de partijen mijlenver uit elkaar. De leden van de bond hebben daarom tijdens ledenbijeenkomsten de afgelopen weken besloten tot acties.

"Daarmee zijn we niet over één nacht ijs gegaan, maar werkgevers laten ons geen keus", aldus bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten. "Buschauffeurs hebben de afgelopen vijf jaar koopkracht ingeleverd. Een loonsverhoging van 3%, die wij vragen is dus heel redelijk. Daarnaast willen we naar één cao toe voor het hele openbaar vervoer. Maar daar willen ze niet aan".

Volgens FNV Bondgenoten is het cao-conflict een direct gevolg van de marktwerking in het openbaar vervoer. Koppens: "De vervoerders schrijven zo laag mogelijk in op concessies, want de overheid kiest de goedkoopste. De winnaar van de aanbesteding moet vervolgens die lage prijs ergens terugverdienen en dat is bij de arbeidsvoorwaarden van de chauffeur".

Volgens Koppens treft dat niet alleen de portemonnee van de chauffeur, ook de reiziger is de dupe van de bezuinigingsdrift van de vervoerders. "Wij willen afspraken maken over het tegengaan van het inzetten van bijvoorbeeld taxibusjes of touringcars op OV-trajecten, maar daar willen de werkgevers niets van weten", aldus Koppens.

Als de werkgevers het ultimatum laten verlopen, starten de acties maandag 23 april. Er is in eerste instantie gekozen voor een actievorm die de reiziger zo min mogelijk overlast bezorgt. Tot en met 29 april wordt als volgt actie gevoerd bij vervoerders Arriva, Connexxion en Veolia:


* Tot 09.00 uur rijden wel bussen, maar vindt geen controle plaats van vervoersbewijzen.

* Tussen 09.00 en 16.00 uur rijden geen bussen.
* Tussen 16.00 en 19.00 uur rijden de bussen weer, maar vindt geen controle plaats van vervoersbewijzen.

* Na 19.00 uur rijden geen bussen.

Koppens: "Wij hopen natuurlijk dat de vervoersbedrijven aan het belang van hun klanten denken en zo snel mogelijk weer met ons om de tafel gaan. Maar als dat voor de 29e niet gebeurd, dan gaan de acties door en gaan we kijken of we de actievorm moeten aanpassen.

Ik heb vandaag toevallig een gesprek gehad met de nieuwe staatssecretaris van Vervoer mevrouw Huizinga. Zij deed ons een oproep om er toch vooral uit te komen met werkgevers en ze zou dat ook bij werkgevers op het hart drukken. Laat ik het zo zeggen: aan ons zal het niet liggen."

De cao Openbaar Vervoer geldt voor ongeveer 12.000 mensen.
---