Rode Kruis Belgie


Drievoudige overeenkomst binnen het Belgische Rode Kruis

Akkoord over verdere besprekingen inzake modernisering van structuren en statuten.
Rechtstreekse contacten met Nationale Voorzitter worden versterkt. Compromis over aanpassing van het contract van assistente van Nationale Voorzitter.

Vandaag, 18 april 2007, werd binnen het Belgische Rode Kruis een drievoudige overeenkomst bereikt.

Eerst en vooral gaan Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique â Communauté francophone akkoord over verdere besprekingen inzake de modernisering van de structuren en de statuten van het Belgische Rode Kruis. Een definitieve oplossing wordt uitgewerkt tegen eind 2007, met een toelichting aan de regeringen vanaf 1 januari 2008, gevolgd door publicatie in het staatsblad.

Een objectieve analyse vormt de basis voor verdere besprekingen over de oprichting van meerdere rechtspersonen, onder de koepel van het Belgische Rode Kruis. Efficiëntie in hulpverlening in heel België staat hierbij centraal. Het Rode Kruis wenst uitdrukkelijk dat deze besprekingen kunnen verlopen zonder politieke inmenging.

Ten tweede wordt de rechtstreekse communicatie met de Nationale Voorzitter versterkt. De ontmoetingen tussen de Nationale Voorzitter, de gemeenschapsvoorzitters en de algemeen directeurs van de beide gemeenschappen gebeuren voortaan op een regelmatige basis.

Ten derde is er een compromis over een aanpassing van het vroegere contract van de assistente van de Nationale Voorzitter. De taken van de assistente werden opnieuw duidelijk afgebakend en er werden concrete afspraken gemaakt over de rapportering van haar activiteiten.

Deze drievoudige overeenkomst betekent een belangrijke stap voorwaarts voor het Belgische Rode Kruis. Dankzij deze afspraken kan het Rode Kruis een efficiënte hulpverlening blijven garanderen. In België staan 25.000 vrijwilligers paraat. Altijd, overal.

Mechelen, 18 april 2007