Gemeente Rotterdam

Faillissement leverancier zorgt voor vertraging

parkeergarage Insulindeplein

De oplevering van de parkeergarage Insulindeplein loopt vertraging op door het faillissement van een leverancier. Deze nieuwe wijkstallingsgarage met 140 plaatsen wordt uitgerust met een volautomatisch parkeersysteem. De leverancier van dat systeem, Frog Navigation Systems, is begin april failliet verklaard. Op dit moment is nog onduidelijk wat de gevolgen van het faillissement zijn. De bouwkundige werkzaamheden worden vooralsnog voortgezet. In de komende weken worden door de betrokken gemeentelijke diensten (Gemeentewerken, Ontwikkelingsbedrijf en Stadstoezicht) scenario's uitgewerkt om de garage met een minimale vertraging te realiseren.

De Insulindepleingarage (totale kosten E 7,2 mln.) zou volgens de oorspronkelijke planning in het tweede kwartaal van 2008 worden opgeleverd. Het is voor Rotterdam de eerste garage met een dergelijk systeem. Elders in Nederland en Europa worden volautomatische garages al langer toegepast. Volautomaten gebruiken veel minder ruimte dan conventionele garages. Gebruikers zetten hun auto bovengronds in een soort lift; ondergronds wordt de auto automatisch op zijn plaats gezet. Het bespaart vooral de ruimte die nodig is voor de verkeersbewegingen in en om de garage.

Met name in de oudere woonwijken van Rotterdam, waar de parkeerdruk vaak hoog is, bieden dergelijke 'volautomaten' uitkomst. Ze dragen bij aan het beleid van het College gericht op leefbare en kindvriendelijke wijken. Er wordt voldoende parkeercapaciteit voor bewoners worden gerealiseerd terwijl er tegelijkertijd voldoende groen en speelruimte blijft. De herinrichting van het Insulindeplein (in Bergpolder) is daar een goed voorbeeld van.

|