Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 1 8 A P R I L

Klimaat is sociaal issue

40 organisaties tekenen voor HIER Nederland Klimaatneutraal

Vandaag tekenen 40 leidende maatschappelijke organisaties voor de nieuwe campagne HIER Nederland Klimaatneutraal op het Museumplein in Amsterdam. Nog nooit was de oproep aan Nederland zo klemmend om concreet in actie te komen voor het klimaat; klimaatverandering is inmiddels een sociaal issue en raakt iedereen. Al deze organisaties tekenden er bovendien voor om hun eigen kantoor nog dit jaar klimaatneutraal te maken.

Urgentie maar weinig actie
Klimaatverandering is hot, de urgentie wordt gevoeld, de ernst dringt door. Grote plannen en ambitieuze doelstellingen zijn aan de orde van de dag. Maar concrete verandering van ons gedrag blijft nog steeds achterwege. Dus stoten we morgen weer meer broeikasgas CO2 uit dan vandaag. Dus neemt de snelheid van de opwarming van de aarde nog elke dag toe. Er is geen tijd meer voor symboolacties.

HIER Nederland Klimaatneutraal
Als consument hóef je niet meer bij te dragen aan de opwarming van de aarde; klimaatneutraal worden is haalbaar en eenvoudig. En het kost uiteindelijk niets of bijna niets. Hoe? Door je eigen CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen en de rest van je uitstoot te compenseren op een verantwoorde manier. Het gaat om gasverbruik, stroom, benzine en vliegreizen. Op www.hier.nu staat hoe precies.

Overheid en bedrijfsleven
Nederland Klimaatneutraal is ook een oproep aan overheid en bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat energiebesparing voor de consument net zo gemakkelijk wordt als het brengen van glas naar de glasbak. Zo pleit HIER voor een financiële regeling voor woningisolatie en zuinige ketels en nieuwe stimuleringsregeling van duurzaam opgewekte electriciteit. Zodat meer mensen kunnen kiezen voor groene stroom.

HIER is een vliegwiel
In 2006 startten de 40 organisaties de HIER-klimaatcampagne, met hulp van de Nationale Postcode Loterij. De oproep van 18 april is een forse aanscherping van de boodschap, omdat feitelijke vermindering van onze CO2-uitstoot véél te lang uitblijft. Nieuwe partners voegen zich bij de HIER-coalitie. Bijvoorbeeld ICCO, Solidaridad en CARE. De Apenheul en de gemeente Amsterdam sluiten zich aan bij de HIER-ambitie. Bedrijven als HEMA, BCC, IKEA, Philips en Rabobank doen mee met HIER via hun klimaatvriendelijke producten. Media haken aan, zoals Radio3FM (Noordpool.FM) en National Geographic.

Contact
Klimaatcampagne HIER: Eva van der Weiden, 030 2393063

Meer informatie
HIER-Klimaatcampagne: www.hier.nu