Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 17 april 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 17 april. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Jaarverslag 2006: getrouwe cijfers over rechtmatig handelen Het Jaarverslag 2006 van de provincie Zuid-Holland sluit af met een rekeningresultaat van 3,9 miljoen euro positief. De externe accountant (Deloitte) heeft twee goedkeurende verklaringen afgegeven: voor de 'getrouwheid' (zijn de cijfers juist?) en voor de 'rechtmatigheid' (zijn de regels nageleefd?). Het rekeningresultaat zit zeer dicht bij het eindsaldo van 4,5 miljoen euro positief zoals dat in 2005 werd begroot. Met de Jaarstukken 2006 leggen GS verantwoording af over het beleid (jaarverslag) en het financiële beheer (jaarrekening). De jaarstukken worden ook gecontroleerd door de Commissie voor het Onderzoek van de Rekening; de behandeling in deze commissie is gepland op 8 en 23 mei. Vervolgens worden de Jaarstukken 2006 in de andere statencommissies behandeld (13 en 20 juni) om ten slotte in de vergadering van Provinciale Staten van 27 juni te worden vastgesteld. Lees de nieuwsbrief, inclusief bijlagen.

Jaarverslag 2006 Fonds Nazorg vastgesteld
De gecorrigeerde baten van het Fonds Nazorg gesloten stortplaatsen Zuid-Holland over het jaar 2006 belopen 1,07 miljoen euro. Het bruto beleggingsresultaat was 4,39 procent; dat is lager dan over 2005, maar hoger dan de begrote 2 procent. Het vermogen dat in het fonds wordt opgebouwd, is bedoeld voor de eeuwigdurende nazorg van gesloten stortplaatsen in Zuid-Holland om milieuschade te voorkomen (preventieve voorzieningen, periodieke inspecties, eventuele reparaties).

Zonebeheer industrielawaai Drechtsteden
GS hebben ingestemd met het aangaan van de overeenkomst Zonebeheer industrielawaai Drechtsteden met de Milieudienst Zuid-Holland Zuid en de Drechtsteden om samen tot duurzame oplossingen te komen om het industrielawaai in Drechtsteden op orde te krijgen en te houden. Het totale project is begroot op 345.000 euro, waarvan de provincie 100.000 euro voor haar rekening neemt. De Drechtsteden zijn namens de drie partijen opdrachtgever en zorgen voor de uitvoering van het project. Doel van deze samenwerking is om te komen tot een model Zonebeheerplan, een nieuwe methode voor het beheer van geluidzones en een duurzame oplossing voor het overschrijden van de geluidszones op een aantal grote industrieterreinen. Uiterlijk 31 december 2008 moeten deze doelstellingen gerealiseerd zijn.

Visie barakkenkamp marinevliegveld Valkenburg
De provincie Zuid-Holland, de gemeente Katwijk en het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland gaan een gezamenlijke visie opstellen voor het gebied barakkenkamp marinevliegveld Valkenburg. GS hebben ingestemd met de ondertekening van de intentieverklaring voor de ontwikkeling van de visie. Doel is om de barakken of een deel daarvan te behouden. De stenen gebouwen (barakken) en betonnen bunkers en -schuilplaatsen maken deel uit van de Atlantikwall en zijn daarmee van historische betekenis. Na ondertekening van de intentieovereenkomst door de drie betrokken partijen zal onder leiding van de gemeente Katwijk een projectgroep de gezamenlijke visie opstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met de belangen van natuur, recreatie en cultuurhistorie en de relatie met de nieuw te ontwikkelen locatie Valkenburg.

Kwaliteitsverbetering Vrouwenakker
GS adviseren PS om af te wijken van het streekplan Zuid-Holland Oost zodat het afvalverwerkingsbedrijf Spelt te Vrouwenakker in de (inmiddels) voormalige gemeente Liemeer te verplaatsen is naar de locatie Smolensk. Hierdoor ontstaat een duurzame oplossing, die een zogenaamde kwaliteitsimpuls geeft aan het Groene Hart. Door de gemeente Liemeer is aan alle randvoorwaarden voldaan die eerder door het College van GS waren gesteld.

Ontheffing afschotverbod zomerganzen
Het college van GS heeft ontheffing verleend van het verbod om wilde ganzen te verontrusten en er op te schieten. Het gaat om de grauwe gans in de periode 1 april tot en met 30 september 2007 en de brandgans in de periode 1 mei tot en met 30 september 2007. Voor de kolgans wordt binnenkort ontheffing aangevraagd. De maatregel is genomen op grond van de Flora- en Faunawet en is bedoeld om schade aan landbouwgewassen te beperken

Kandidaat-gedeputeerden Zuid-Holland bekend
De coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie/SGP hebben 17 april hun kandidaat-gedeputeerden voor het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend gemaakt. Hieronder de namen van de kandidaat-gedeputeerden:

J.W.A (Asje) van Dijk, CDA
M.E.H. (Manita) Koop,CDA
F.D. (Erik) van Heijningen, VVD
H.M.C. (Lenie) Dwarshuis-van de Beek, VVD
A.G.M. (Tonny) van de Vondervoort, PvdA
M. (Martin) Huls, PvdA
J.L. (Joop) Evertse, ChristenUnie/SGP

De kandidaat-gedeputeerden worden op 25 april officieel benoemd tijdens de reguliere vergadering van Provinciale Staten. Deze vergadering wordt live uitgezonden op de website.

Coalitieakkoord 2007-2011 'Duurzaam denken, Dynamisch doen' CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie/SGP hebben woensdagmiddag 18 april in het provinciehuis van Zuid-Holland hun coalitieakkoord gepresenteerd. Duurzaam denken, dynamisch doen, is het motto voor de periode 2007-2011. Duurzaam denken, omdat een beter milieu en een veilige leefomgevingcentraal staan in het akkoord, onder meer door het stimuleren van kenniseconomie die zich met deze vraagstukken bezig houdt. Daarnaast wil de coalitie zorgen voor minder regels en ligt het accent de komende vier jaar op uitvoering. De coalitiepartners benoemen in het akkoord vijf offensieven: duurzaamheidsoffensief; groenoffensief; bereikbaarheidsoffensief; economisch offensief en jeugdoffensief. Lees het hele nieuwsbericht.

Subsidies

Aan de gemeente Papendrecht is een subsidie toegekend van 100.539 euro voor het BDU- project "duurzaam veilig inrichting centrumring". Aan de gemeente Nieuw-Lekkerland is een subsidie toegekend van 335.264 euro voor het BDU-project "Ontwikkeling herinrichting Schoonenburglaan". Aan bureau Drechtsteden is een subsidie toegekend van één miljoen euro voor het BDU-project "HOV-D programma (spaarproject)". Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan van der Waal & Partners BV te Naaldwijk is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.