Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten en cliëntenorganisaties pleiten voor breed onderzoek (T)BU

18.04.2007

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) pleiten voor een breed onderzoek om de complexe inkomenspositie van langdurig zorgafhankelijke mensen te verbeteren. Het onderzoek moet leiden tot sanering van het ondoorzichtige geheel aan uitkeringen, aftrekposten, eigen bijdragen, eigen risico's en toeslagen.

De drie organisaties schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding daartoe vormt het voornemen van het kabinet om de aftrekregeling en de tegemoetkoming voor buitengewone uitgaven (TBU en BU) over te hevelen naar de Wmo. Dit zou een bezuiniging van 400 miljoen euro moeten opleveren.

Gemeenten vinden de voorgenomen overheveling van de regelingen voor buitengewone uitgaven naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een slecht idee. De Wmo heeft een decentraal karakter en de besturingsfilosofie is horizontaal. Daar past geen landelijk gedetailleerd voorgeschreven maatregel in. De gemeente is geen uitvoeringsloket van de belastingdienst.

Onderzoek
De VNG vindt samen met de twee cliëntenorganisaties dat eerst een uitvoerig onderzoek nodig is, waarna sanering van het complexe inkomensplaatje plaats kan vinden. Uitgangspunten bij het onderzoek zijn:

* het huidige stelsel simpel en transparant maken (opschoning)
* voorkomen van rondpompen van middelen

* geen inkomensgevolgen voor de lagere inkomensgroepen binnen de doelgroep

In het onderzoek dienen in ieder geval de Zorgverzekeringswet (ZVW), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) meegenomen te worden. Ook is het noodzakelijk om te kijken naar de gevolgen voor fiscale toeslagen als zorgtoeslag en huurtoeslag.

Betere keuzemogelijkheden
De overgang van de (T)BU naar gemeenten zou op zijn vroegst op 1 januari 2009 kunnen ingaan. Het brede onderzoek naar de inkomenspositie van langdurig zorgafhankelijke mensen zou ruim daarvoor kunnen zijn afgerond. Als er gesaneerd wordt, kan dan op basis van de resultaten van het onderzoek een betere keuze worden gemaakt. De drie organisaties verzoeken regering en parlement daarom met klem om het onderzoek mogelijk te maken en sanering te zien als een kans om het voor de burger met beperkingen simpeler te maken.

Den Haag, 18 april 2007