FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: geen verplichting van werken op zaterdag in vleesverwerkende industrie

Vanmiddag is een nieuw onderhandelingsresultaat bereikt tussen FNV Bondgenoten en werkgevers in de vleesverwerkende industrie. Het resultaat wordt de komende week voorgelegd aan de leden. Als de leden akkoord gaan zijn acties in de sector van de baan.

Er is overeenstemming bereikt over het werken op zaterdag, dit mag alleen met toestemming van de vakbond. Werknemers mogen bovendien niet worden verplicht tot het werken op zaterdag. Voorts zal de cao een looptijd krijgen van twee jaar met een structurele loonsverhoging van in totaal 5,5 procent.

John Klijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "We zijn zeer tevreden over het feit dat we werkgevers alsnog ervan hebben kunnen overtuigen dat werknemers zelf moeten bepalen of ze op zaterdag willen werken. Ze hebben nu alle vrijheid om zelf aan te geven of ze dat willen en hoe vaak ze dit willen."

Daarnaast is afgesproken dat er een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt afgesloten voor werknemers die minder dan 35 procent zijn afgekeurd. Gedurende de looptijd van de cao wordt gemonitored hoe vaak deze zgn. 35-minners worden ontslagen. Mocht dit aantal significant zijn, dan wordt hiervoor een aanvullend beleid ontwikkeld. De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt ook afgesloten voor werknemers die tussen de 35 en 80 procent zijn afgekeurd.

Ook op het terrein van gelijk werk, gelijk loon heeft FNV Bondgenoten goede afspraken met de werkgevers kunnen maken. De sociale partners laten de erkenningsregeling bij het ministerie algemeen verbindend verklaren (AVV). In de praktijk betekent dit dat de hele sector verplicht is alleen met uitzendbureaus in zee te gaan die voldoen aan de regels die gelden in de sector. "Ongelijke beloning of behandeling van werknemers behoort nu definitief tot het verleden", aldus Klijn. "In de cao komt zelfs een verbod op het doorbelasten van de koffie en thee aan werknemers. Dit gebeurde namelijk met regelmaat bij Poolse werknemers."

De cao vleesverwerkende industrie geldt voor ongeveer 10.000 werknemers.

---