Gemeente Heerhugowaard


Kleine buurtfeesten vergunningvrij

Ze worden nog wel eens georganiseerd in Heerhugowaard: een buurtfeest of een buurtbarbecue. Daarvoor hoeft niet langer een vergunning bij de gemeente te worden aangevraagd. Dat betekent niet dat alles nu maar mag. Voor een biertap of een grote tent moet nog gewoon vergunning worden aangevraagd.

Vereenvoudiging
De gemeente wil de regelgeving voor allerlei zaken vereenvoudigen. Het organiseren van optochten, wedstrijden, feesten; ze hadden allemaal hun eigen regels. Voortaan vallen die allemaal onder het regime âEvenementenâ van de Algemene plaatselijke verordening. Daarvoor moet nog gewoon een vergunning worden aangevraagd.
Heerhugowaard maakt een uitzondering voor buurtfeesten en buurtbarbecues. Uit de praktijk blijkt dat dit soort evenementen dermate kleinschalig zijn, dat de administratieve rompslomp voor zowel de aanvragers als de ambtelijke organisatie onevenredig groot zijn. Vandaar het afschaffen van de vergunning.

Voorwaarden
Er is nog wel een aantal voorwaarden. De festiviteiten mogen niet langer duren dan 1 dag, er mag maximaal 80 meter weg worden afgezet - en al helemaal geen ontsluitingsweg - en er mag geen overmatige geluidsoverlast zijn van bijvoorbeeld live muziek of een DJ. Er zijn wel voorschriften verbonden aan de vrijstelling, zoals eindtijden van het feest en de muziek en de manier van weg afzetten. Binnenkort verschijnt daarover een folder (verkrijgbaar in het gemeentehuis) en komen de voorschriften ook op de website van de gemeente te staan.

Wie twijfelt of een activiteit toch een vergunning nodig heeft, kan bellen met het telefonisch Informatiepunt van de gemeente, tel. 072- 57 55 555.