Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18/04)

OOSTERHOUT NB, 18 april 2007

Man aangehouden op verdenking van diefstal koper

GEERTRUIDENBERG: Dinsdag 17 april heeft de politie een 25-jarige man uit Roosendaal aangehouden op verdenking van diefstal van koper. Dat koper, 133 meter maar liefst, was donderdag 12 april weggenomen vanaf een bedrijfsterrein aan de Amerweg. Een medewerker van het bedrijf deed bij de politie aangifte van diefstal. Uit onderzoek bleek dat de diefstal gepleegd is door de verdachte uit Roosendaal. De man bekende de diefstal. Hij moet zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden.

Aanhouding winkeldief leidt tot huiszoeking Opiumwet

MADE / RAAMSDONK: Politiemensen hebben dinsdag 17 april rond 11.30 uur op het Kuiperspolderke in Raamsdonk een 38-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De politie was gealarmeerd door winkelpersoneel van een supermarkt in de Stationsstraat in Made. De bedrijfsleider vertelde de politie dat de man geprobeerd had diverse levensmiddelen te stelen, maar daarbij betrapt was. De man was er vervolgens vandoor gegaan. De bedrijfsleider wist het kenteken van de auto waarin de verdachte reed te noteren, waarop de politie een nader onderzoek instelde. Op het Kuiperspolderke in Raamsdonk trof een politie-eenheid de bewuste auto aan, met daarin een man die voldeed aan het signalement van de winkeldief. De man is daarop aangehouden. Hij bleek nog in het bezit te zijn van een pakje sigaretten, afkomstig uit de supermarkt. De politie doorzocht met toestemming van de verdachte diens auto, om te zien of er nog meer spullen van de supermarkt inlagen. Dat bleek niet het geval te zijn. Wel troffen de agenten in de auto ruim 30 gram harddrugs (vermoedelijk speed) aan.

Na overleg met Justitie werd besloten ook huiszoeking te doen in de woning van de verdachte. Daar trof de politie vervolgens nog meer drugs (vermoedelijk speed) aan en een luchtdrukwapen (een zogenaamd balletjespistool). Alle goederen zijn in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten en zit nog vast. De politie zet het onderzoek voort.

Mensen gewond na aanrijdingen

WAALWIJK: Dinsdag 17 april rond 15.50 uur vond op de rotonde van het Westeinde en de Van Andelstraat een aanrijding plaats waarbij een 18-jarige fietser uit Kaatsheuvel gewond raakte. Een 19-jarige automobiliste uit Maastricht had de fietser bij het verlaten van de rotonde geen voorrang verleend, waardoor een aanrijding ontstond en de fietser ten val kwam. De man had pijn aan zijn stuitje en een been en een wond op zijn arm. Hij zou zelf voor controle naar de huisartsenpost gaan.

RIJEN: Woensdag 18 april rond 09.30 uur vond op de Atalanta een aanrijding plaats, waarbij een 76-jarige vrouw uit Rijen gewond raakte. De bejaarde fietster was in de bocht aangereden door een 18-jarige automobiliste uit Rijen. De vrouw verklaarde de bocht wat ruim te hebben genomen en daarbij de fietster te laat te hebben gezien.

Het slachtoffer had verwondingen aan haar hoofd, been en hand en is met spoed naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht.
Verkeersongevallenanalisten van de politie hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld om de precieze toedracht te kunnen achterhalen.

Politie rolt opnieuw twee hennepkwekerijen op

RIJEN: Politiemensen ontmantelden woensdag 18 april twee hennepkwekerijen in Rijen. Het gaat om kwekerijen in een woning aan de Verre Weiden en in een bedrijfsloods aan de Kempenbaan. In beide zaken zijn nog geen verdachten opgepakt.

In de woning aan de Verre Weiden vond de politie op zolder een hennepkwekerij van 298 hennepplanten en 130 stekken. Er werden geen aanhoudingen verricht, want er was niemand aanwezig tijdens de inval. Om binnen te komen werd de voordeur geforceerd. De politie heeft een nieuw slot laten plaatsen in de voordeur en een brief achtergelaten voor de bewoners. De politie stelt uiteraard een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij c.q. de gebruiker van de woning.

In een bedrijfsloods aan de Kempenbaan vond de politie tijdens een inval een kwekerij van 208 wietplanten. De politie kwam de plantage op het spoor aan de hand van tips. Toen agenten polshoogte namen bleek het pand geblindeerd en stond er condens op de ramen. De geur die uit de brievenbus kwam, was reden om aan te nemen dat er een hennepkwekerij in het pand gevestigd was. Bij de inval bleek ook dat er vermoedelijk sprake was van frauduleuze afname van elektriciteit.

De beide kwekerijen zijn ontmanteld en de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd. Politie en Justitie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de verdachten hebben gemaakt met illegale kwekerijen terug te vorderen. Dat gebeurt in het kader van de Pluk Ze wetgeving.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd verder onderzocht voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Politie waarschuwt voor oplichting via Internet

ANDEL: Een 37-jarige man uit Andel deed bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde enkele weken geleden via Internet een softwarepakket. De officiële software werd met licentie te koop aangeboden op een populaire veilingsite voor 300,-. De koper moest van tevoren de helft van het aankoopbedrag via een bankoverschrijving aan de verkoper betalen. Hij betaalde het bedrag maar kreeg nooit de software geleverd. Naspeuringen na de verkopende partij leverde niets op omdat zijn account op de veilingsite geblokkeerd bleek te zijn. De gedupeerde heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:

· Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Zoek bijvoorbeeld uit of het bedrijf ook een bezoekadres heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

· Kwaadwillenden bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.
· Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.
· Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
· Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw bestelling.

Insluipers gaan er vandoor met auto

DONGEN: Bij een insluiping in een woning aan de Vaartweg zijn de daders vertrokken met de auto van de gedupeerde bewoners. Het misdrijf vond plaats op klaarlichte dag, namelijk woensdag 18 april 2007 tussen 10.00 en 12.00 uur. De verdachten zijn vermoedelijk via een regenpijp op het dak geklommen en zijn via een openstaand badkamerraam naar binnen geklommen. Uit de woning stalen ze vervolgens sieraden, geld, bankpassen en de autosleutels. Vervolgens namen ze uit de garage de auto mee, een groene BMW X5 voorzien van het kenteken 78-GL-NJ. De auto staat inmiddels internationaal als gestolen voertuig gesignaleerd.

Auteur: Leonie van Ooijen / Jeroen Steenmeijer