Gemeente Leiden

Resultaten onderzoek naar functioneren afdeling Vergunningen en Subsidies en dienst Bouwen en Wonen bekend

De afdeling Vergunningen en Subsidies van de dienst Bouwen en Wonen heeft vorig jaar door beoordelingsfouten onterecht een bouwvergunning verleend voor de bouw van een viertal appartementen aan de Julianastraat in Leiden. Dit is de conclusie uit een onderzoek verricht naar het functioneren van de betreffende afdeling en de dienst Bouwen en Wonen.

De conclusies die uit het onderzoeksrapport naar voren komen zijn dat er geen sprake is van een 'bewust' gemaakte fout, van belangenverstrengeling of van corruptie. Er is sprake van het maken van inschattingsfouten bij het doorlopen van de procedures. Jaarlijks verleent de afdeling Vergunningen en Subsidies zo'n 1200 bouwvergunningen. Het verlenen of weigeren van bouwvergunningen is een complex proces waarbij sprake is van ingewikkelde regelgeving. Helaas bestaat daarbij de kans dat er een keer een fout wordt gemaakt. De gemeente Leiden heeft de klacht serieus genomen en heeft daarom het onafhankelijk onderzoeksbureau '4iTrust' uit Amsterdam de opdracht gegeven om het functioneren van de afdeling Vergunningen en Subsidies van de dienst Bouwen en Wonen onder de loep te nemen.

De afgifte van de bouwvergunning was in strijd met het geldende bestemmingsplan. Dit is niet juist beoordeeld door de afdelingen Ruimtelijk Beleid (de bestemmingsplannenafdeling) en Vergunningen en Subsidies van de dienst Bouwen en Wonen. Tevens heeft de dienst verzuimd de gemeentelijke brandweer te vragen de aanvraag te toetsen aan de brandveiligheidseisen.

De aanbevelingen van het onderzoeksbureau die vooral betrekking hebben op een betere afstemming tussen de betrokken afdelingen bij het verlenen van bouwvergunningen, zal de dienst Bouwen en Wonen gaan toepassen in haar organisatie.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.

---- --