FNV

visual

18-4-2007 AOW-gat weer in Tweede Kamer

Steeds meer AOW'ers worden geconfronteerd met een tekort in hun AOW. De Tweede Kamer gaat er weer over praten. Aanleiding was een grote FNV-bijeenkomst in Amsterdam Watergraafsmeer (foto).

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Donner van Sociale Zaken over 65-plussers die in de problemen komen omdat ze te kort in Nederland hebben gewoond. Op een FNV-bijeenkomst met zevenhonderd Surinamers en Antillianen hoorden vertegenwoordigers van partijen op zondag 15 april dat deze problemen groter zijn dan ze eerst dachten.

CDA, PvdA, SP en GroenLinks stellen nu vragen aan minister Donner. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier wijst erop dat Nederland immigranten niet tijdig heeft gewezen op het belang om zelf tijdig iets te doen aan hun achterstand in de AOW-opbouw.

Doordat migranten vaak op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, hebben ze maar gedeeltelijk AOW-rechten opgebouwd. Om een volledige oudedagsvoorziening van de staat te krijgen, moet iemand tussen zijn 15e en 65e verjaardag in Nederland hebben gewoond.

De FNV heeft een reeks oplossingen voor dit zogenaamde AOW-gat. Ze wil de opbouw verkorten naar veertig jaar, net als voor het bedrijfspensioen. Ook moet bijsparen voor het tekort fiscaal worden gestimuleerd.

Voor ieder jaar opbouw dat iemand mist, wordt de AOW gekort met twee procent. Op dit moment heeft één op de vier nieuwe AOW-gerechtigden een onvolledige opbouw. Gemiddeld missen mensen tien jaar en is het tekort twintig procent.

Overigens treft dit niet alleen migranten en minderheden, maar ook Nederlanders die een tijd in het buitenland hebben gewoond. De meeste mensen met een AOW-gat hebben de Nederlandse nationaliteit.