VSNU

Persbericht:

Universitaire masteropleidingen voorzien in maatschappelijke behoefte

Grote groei aantal masterstudenten op universiteiten De Vereniging van Universiteiten (VSNU) constateert dat de Bachelor Masterstructuur tot wasdom komt. Het totale aantal masterstudenten is in het collegejaar 2006-2007 met 24% toegenomen. Uit cijfers in de vandaag gepresenteerde factsheet universitaire masteropleidingen blijkt verder dat de doorstroming tussen universiteiten onderling goed op gang komt, dat steeds meer HBO studenten voor een WO-master kiezen en dat bovendien een groeiend aantal masterstudenten uit het buitenland komt. `Wij zijn hier zeer tevreden mee. Onze masteropleidingen zijn in toenemende mate international classrooms met steeds meer studenten met een verschillende achtergrond.' aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.

Van de Nederlandse universitaire studenten die na een bacheloropleiding een masteropleiding volgt, is 11,4% afkomstig van een andere universiteit. De doorstroming van studenten tussen de universiteiten onderling komt hiermee goed op gang. Dit is een opmerkelijke nuancering van de conclusies van het recent verschenen rapport `De BaMa stroomt door' van de Onderwijsinspectie.

Het aantal buitenlandse studenten in Nederlandse masteropleidingen neemt toe. Op dit moment is ongeveer 15% van de masterstudenten afkomstig van een buitenlandse vooropleiding.

Ook het aantal WO-masterstudenten met een achtergrond in het HBO groeit gestaag, met een aandeel van 25% van de totale instroom. `De Nederlandse universiteiten voorzien hiermee dus in een brede maatschappelijke behoefte.' aldus Noorda. `Wij ondersteunen daarom de suggestie van de Onderwijsinspectie het schakelprogramma tussen de HBO-bachelor en de WO-master te bekostigen van harte.' Daarnaast roept de inspectie op deze groep studenten ook in aanmerking te laten komen voor studiefinanciering.