Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 18 april 2007
Ons Kenmerk

Wisselstrook Nieuwe Leeuwarderweg niet meer nodig

De wisselstrook op de Nieuwe Leeuwarderweg is niet meer nodig en wordt opgeheven.

De wisselstrook werd in september 2005 ingesteld. Voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn vinden tot eind 2009 tal van werkzaamheden plaats op de Nieuwe Leeuwarderweg tussen de Ring A10 en de IJ-tunnel (S116). Om de grootste drukte in de spits op te vangen werd de wisselstrook ingesteld. De extra rijstrook was doordeweeks tussen 06.30 uur en 09.30 uur open voor het verkeer richting stad in en tussen 15.00 uur en 19.00 uur voor het verkeer richting stad uit.

De wisselstrook loopt echter door het werkterrein van de Noord/Zuidlijn en bleek daar in de loop der tijd een steeds grotere belemmering voor de voortgang van het werk. Om die reden werd besloten bij wijze van proef de wisselstrook af te sluiten om te bezien of het verkeer op de Nieuwe Leeuwarderweg ook zonder de extra rijstrook kan worden afgewikkeld.

Vanaf donderdag 15 maart t/m woensdag 4 april 2007 werd de proef gehouden. De belangiijkste conclusie is dat het verkeer weinig hinder van de afsluiting heeft ondervonden. Er ontstonden geen extra lange wachtrijen bij de verkeerslichten, de doorstroming van het verkeer stad in en stad uit bleef goed, ook de doorstroming voor de nood - en hulpdiensten was goed. De gemiddelde vertraging van de buslijnen bleef beperkt tot een tiental seconden. Op grond van deze bevindingen is besloten de wisselstrook op donderdag 17 mei op te heffen.

Noot voor de redactie (