Wageningen Universiteit

nieuwbouw rikilt Eerste paal nieuwbouw RIKILT

17 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Eerste paal nieuw gebouw RIKILT / VWA

16 april 2007- persbericht.

Op 18 april is ceremonieel de eerste paal geslagen voor de huisvesting van RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid en het VWA laboratorium regio Oost. In het eerste kwartaal van 2009 wordt de huisvesting betrokken. Naast renovatie en modernisering van het bestaande laboratorium wordt ook een nieuw gebouw gerealiseerd. Beide gebouwen herbergen een combinatie van kantoren en laboratoria.

Â

Het laboratoriumgebouw van RIKILT dat gerenoveerd wordt, dateert uit 1979. De renovatie gebeurt gefaseerd. In de eerste van de drie fasen wordt het gedeelte aangepakt dat door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werd gebruikt en waarin het RIKILT onderzoek deed aan dioxines en pesticiden. De nieuwbouw wordt in de tweede fase afgebouwd en tevens wordt dan gestart met de vernieuwing van het laatste gedeelte van het bestaande laboratoriumgebouw. Het laatste deel van de verbouwing wordt in het eerste kwartaal van 2009 opgeleverd. Per fase worden gedurende de verbouwing de betrokken organisatiedelen tijdelijk elders op De Born gehuisvest.

Â
De bouw voor RIKILT en VWA is een van de vele bouwprojecten van Wageningen UR op De Born. Een huisvestingsonderzoek in 2002 toonde aan dat de gebouwen waarin RIKILT is gevestigd nodig gerenoveerd moesten worden. Aanpassing van het oudste gebouwdeel uit 1950 bleek te duur. Toen is besloten voor deze âvernieuwbouwâ en in 2004 sloot de VWA zich hierbij aan. Het nieuwe deel is in de vorm van een transparante halve maan ontworpen door Architectenbureau BroekBakema en komt te staan voor het huidige laboratoriumgebouw. Beide gebouwen worden voorzien van een geavanceerd luchtbehandelingsysteem om de energielasten substantieel te reduceren, met behoud van veiligheid voor werknemers en omgeving.