Nederlands fotomuseum


Het Nederlands Fotomuseum in Las Palmas

Dinsdag 12 december zijn de plannen van het Nederlands Fotomuseum in Las Palmas, de officiele openingsdatum en de nieuwe huisstijl onder grote belangstelling gepresenteerd. 18 april 2007 wordt het Fotomuseum geopend en vanaf 19 april zal het weer te bezoeken zijn. Na de verhuizing vanuit de Witte de Withstraat beschikt het museum in het geheel vernieuwde gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier over twee keer zoveel tentoonstellingsruimte, eigentijdse publieksvoorzieningen en het modernste fotodepot van Nederland. Dutch Eyes, een nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland en Panorama Las Palmas zijn de eerste tentoonstellingen in het nieuwe Nederlands Fotomuseum.

beter tot zijn recht
In Las Palmas komt het Nederlands Fotomuseum beter tot zijn recht. Benthem Crouwel Architecten heeft het gebouw ingrijpend gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke, industriële uitstraling. Daardoor is om te beginnen meer depotruimte beschikbaar voor het opslaan en conserveren van het fotomateriaal: 4 miljoen negatieven, dia's, afdrukken en een steeds verder uitdijende digitale beeldcollectie. Ook het aantal expositieruimten is verdubbeld: van twee naar vier. Bovendien is er in de nieuwe opzet meer ruimte voor het ontplooien van educatieve activiteiten en voor de bibliotheek en het kenniscentrum.

rijkgeschakeerd programma
Het Nederlands Fotomuseum presenteert op meer dan duizend vierkante meter tentoonstellingsruimte in Las Palmas een rijk geschakeerd tentoonstellingsprogramma van historische en hedendaagse, Nederlandse en internationale fotografie. Behalve aan de internationale highlights en grote namen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de rol van de fotografie in de samenleving, de beeldcultuur en de media. Daaronder vallen toegepaste vormen van fotografie (mode, wetenschap e.d.), de verbanden met film, video, internet en interactieve media, fotografie in kranten en tijdschriften en privéfoto's. Ook de fotografie van amateurs heeft in het programma een plek.

nieuw gezicht
Na een spannend ontwikkelingsproces is ook de nieuwe huisstijl wereldkundig gemaakt. Het Rotterdams bureau Ping Pong Design heeft een krachtig logo ontworpen, ondersteund door een eigenwijze letter en ze leggen een filter over de foto's die dynamiek en zindering uitstraalt. Zoals u ziet zijn ook op de website en de nieuwsbrief al de eerste stappen gezet naar de ombouw tot de nieuwe huisstijl. De hele make-over zal klaar zijn op 18 april 2007, de opening van het museum.