Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 18 april

Fryslân, 18-04-2007 o Politieberichten van dinsdag 17 april 07.00 uur t/m woensdag 18 april 07.00 uur.

Fryslân: extra gordelcontroles tijdens verkeersveiligheidscampagne Gordel om.
De politie Fryslân voert van half maart tot eind mei in de hele provincie extra gordelcontroles uit, dit in navolging van de landelijk campagne van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat: Heeft iedereen zn gordel om? De politie richt haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen. Goochem het gordeldier wordt uitgedeeld als beloning voor het dragen van de gordel door een kind. In maart 2006 is nieuwe regelgeving ingevoerd voor het gebruik van kinderzitjes in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd zitje of op een zittingverhoger zitten, zowel voor als achter in de auto. Kinderen jonger dan drie jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderzitje. Op www.kinderzitjes.nl is meer informatie te vinden over deze nieuwe regelgeving.

Resultaten gordelcontroles
In de eerste maand van de gordelcampagne, van half maart tot en met half april, deelde de politie Fryslân in de gehele provincie bijna 1100 bekeuringen uit voor het niet dragen van de gordel.

Gordelgebruik onder Friese bevolking
Uit onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) over het jaar 2006 blijkt dat 96% van de Friese bestuurders een gordel om heeft en 97% van de voorpassagiers. Het draagpercentage in Fryslân ligt hiermee hoger dan landelijk (voor bestuurders en voorpassagiers 94%. Van de achterpassagiers draagt 74% de gordel; hier is een stijgende lijn zichtbaar. Het draagvlak voor gordelcontroles onder Friese automobilisten is de afgelopen jaren weinig veranderd: 83% vindt de controles heel zinvol. Met de regelgeving rond de gordelplicht is 90% het eens. Deze percentages komen overeen met het landelijk beeld.

Heerenveen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Toellân. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden onder andere drie laptops weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Groeneweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden gewond raakte. De jongen botste, door nog onbekende oorzaak, tegen de achterzijde van een auto van een 35-jarige inwoner van Leeuwarden. De man stond voorgesorteerd om linksaf te slaan. De bromfietser werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Lemmer: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagochtend op de Plattedijk van 07.00 uur tot 10.00 uur een radarsnelheidscontrole gehouden naar aanleiding van klachten. Tijdens de controle passeerden 1107 voertuigen. Hiervan reden er 64 sneller dan de toegestane snelheid van 70 kilometer per uur. Eén automobilist maakte het wel heel bont. Hij passeerde de controle met maar liefst 109 kilometer per uur, een overschrijding van 39 kilometer.

Wolvega: bromfietser gewond door aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Steenwijkerweg een aanrijding tussen een personenauto en een bromfietser afgehandeld. De 16-jarige bromfietser uit Oldemarkt raakte gewond. Hij is met beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht.
Het ongeval ontstond toen een 48-jarige automobilist uit Diever in een parkeervak wilde parkeren. Hij merkte de bromfietser tijdens deze manoeuvre niet op. De bromfietser kon de botsing, ondanks krachtig remmen, niet meer voorkomen. Bureau Ongevalanalyse van de politie Fryslân voerde een onderzoek uit naar de toedracht van het ongeval. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreiding De politie heeft dinsdagochtend op de Kwelderweg het rijbewijs van een 47-jarige automobilst uit de stad Groningen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De man passeerde een controle met 132 kilometer per uur, terwijl op de Kwelderweg 80 kilometer is toegestaan. Het rijbewijs van de Groninger werd ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Olterterp: bromfietsster gewond door aanrijding met tractor De politie heeft dinsdagochtend aan de Achterwei hulp verleend tijdens een aanrijding tussen een tractor met een bromfiets. De 17-jarige bromfietsster uit Lippenhuizen raakte gewond. Zij is met beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten gebracht.
Het ongeval ontstond toen een 35-jarige tractorbestuurder uit Siegerswoude met een tractor vanaf een boerenerf de rijbaan op wilde rijden. De bromfietsster kwam uit de richting van Beetsterzwaag. Zij week uit om de botsing te voorkomen, maar dat was zonder succes. De tractorbestuurder kwam met de schrik vrij, zijn tractor liep geen schade op. De bromfiets raakte zwaar beschadigd en is door medewerkers van SVS afgevoerd.

Zurich: controle zwaar vervoer
De politie Fryslân, de Douane, het KLPD en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben dinsdag op een parkeerterrein van een restaurant nabij Zurich van 07.00 uur tot 15.00 uur een controle zwaar vervoer gehouden. Tijdens de controle werden 56 vrachtwagencombinaties door motorrijders van de politie naar de parkeerplaats geloodst voor een inspectie. Tijdens de controle werden 16 bekeuringen uitgeschreven, waarvan zes voor overbelading, drie voor een te lange combinatie, drie voor het ontbreken van een eurovignet, twee voor het gevaar van afvallende lading, één voor het onjuist gebruik van de
tachograafschijf en één voor het niet hebben van een
chauffeursdiploma.

Jistrum: hennepdrogerij opgerold
De politie heeft dinsdagmiddag in een loods aan de Tillewei een hennepdrogerij laten vernietigen. De politie kwam de drogerij na een tip op het spoor. In het achterste deel van een loods werd een hennepdrogerij ontdekt. De politie nam de 7600 gram natte henneptoppen en aanverwante apparatuur inbeslag, waarna Omrin alles afvoerde en vernietigde. De politie gaat nog in gesprek met de eigenaar van de loods.

Franeker: brand op dak van bedrijf
De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand op een dak van een bedrijf aan de Prins Hendrikkade. Dakbedekkers hadden s middags nieuwe dagbedekking aangebracht. Ondanks dat ze alles grondig hadden gecontroleerd bleek er toch nog iets te smeulen. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker het vuur geblust.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning aan de Saskiastraat een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen omstreeks 00.15 uur een melding dat er in de straat een vrouw zou zijn mishandeld. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een gewonde vrouw op een bankje zitten. De 37-jarige inwoonster van Leeuwarden had letsel aan haar gezicht, buik en linkerbeen. Het slachtoffer verklaarde dat ze door een man was neergeslagen met een bierflesje. De vrouw werd per ambulance overbracht naar het ziekenhuis in de stad. Na onderzoek kon in een woning aan de Saskiastraat de 39-jarige Leeuwarder worden aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Venekoterweg. Woensdagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden onder andere twee geldkistjes met daarin een onbekend geldbedrag weggenomen. Namens het bedrijf deed een 56-jarige inwoner van Appelscha aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.