Partij van de Arbeid

> Den Haag, 17 april 2007

Vragen van de leden Hamer en Leerdam (beiden PvdA), Ferrier (CDA), Van Gent (GroenLinks), Omtzigt (CDA) en Van Bommel en Luijben (beiden SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling over AOW-gat van Surinamers


* Bent u bekend met het oordeel van de commissie gelijke behandeling over het niet verboden onderscheid bij het toekennen van AOW-jaren bij Surinamers van 14 januari 2007? 2. Wat is uw mening over dit oordeel?
3. Hoe beoordeelt u de constatering (punt 3.25 uit het oordeel) van de Commissie Gelijke Behandeling dat hoewel de AOW mogelijkheden biedt voor vrijwillige verzekering de verzoekers bij hun binnenkomst in Nederland er niet op zijn gewezen dat het van belang kan zijn om binnen een jaar na binnenkomst iets te doen aan hun achterstand in de AOW-opbouw en dat dit aanleiding kan zijn voor de verweerders/ de overheid om de nadelen van het toegepaste middel te mitigeren en aan de positie van verzoekers tegemoet te komen, omdat een verbeterde voorlichting achteraf geen soelaas meer biedt voor deze groep? 4. Bent u voornemens consequenties te trekken uit deze constatering en op welke wijze zouden de huidige 65-plussers op wie dit betrekking heeft tegemoet kunnen worden gekomen? 5. Bent u met de Commissie Gelijke Behandeling van mening dat dit niet alleen Nederlanders van Surinaamse, maar ook van Antilliaanse en Arubaanse afkomst treft? 6. Bent u voornemens de aanbeveling van de Commissie Gelijke Behandeling over te nemen om mogelijkheden aan te wenden om de nadelen van het toegepaste middel te verkleinen door bijvoorbeeld een ruimere en goedkopere mogelijkheid tot opbouw in te kopen, de informatie over bijverzekering te verbeten of fiscale faciliteiten te verlenen ter zake van de inkoop (zie punt 3.22 van het oordeel)? Zo neen, waarom niet? 7. Welke eventuele mogelijkheden hebben gemeenten om een oplossing te bieden bij het AOW-gat? Zijn er thans ook gemeenten die hiervoor een oplossing bieden? Zo ja, kan de Kamer hierover een overzicht krijgen?