KRO-Profiel


KRO Profiel: Metje Blaak

Uitzending 18 april 2007, 22:50 uur op Nederland 2

Een portret van Metje Blaak. Zij is fotografe, schrijfster, programmamaakster en voormalig prostituee.

Een aantal seks-exploitanten dreigt binnenkort op last van de Amsterdamse burgemeester hun bedrijf te moeten sluiten. Hierdoor zal een groot aantal prostituees in de kou komen te staan. Metje Blaak is woordvoerster voor de belangenvereniging voor prostituees, De Rode Draad, en voor Vakwerk, de vakbond voor sekswerkers. Met overgave pleit zij voor gedragsregels voor klanten en prostituees. 'Het is belangrijk dat je als sekswerker zelf weer de regie in handen krijgt,' vindt Metje. 'Een beschaafde man is ook beschaafd in de peeskamer.'

Metje verbloemt haar verleden niet en voelt het nu als haar taak om haar ervaringen te delen.Eveline van Dijck volgt haar gedurende enige maanden. Zo zijn we aanwezig bij de presentatie van haar onlangs verschenen Witboek - een handboek voor sekswerkers (Uitgeverij Lynx). Ze ziet haar boek als een soort cursus voor zelfstandig en gezond ondernemen in de prostitutie. 'Prostituee is, evenmin als bijvoorbeeld trapezewerkster, een normaal beroep. Maar je moet het vrijwillig doen.' We zijn bij de opnames van een cd* waarmee Blaak op humoristische wijze haar zorg uit over de huidige situatie op de Amsterdamse Wallen. En we ontmoeten allerlei bijzondere mensen met wie Metje al jaren een vertrouwensband heeft. Zoals Joep de Groot die 35 jaar wijkagent op de Wallen was. En Sietske Altink, coördinator van De Rode Draad.


* Metje en de Wallettes: Blijf met z'n allen met de poten van de wallen/Wij zijn de meiden van de Wallen. Tekst Metje Blaak, muziek Clous van Mechelen. Zie ook www.metjeblaak.nl.

Profiel is een samenwerkingsverband tussen de KRO, HUMAN en de IKON.