SP Tilburg


Aarts weer mega-vaag over gratis bussen

18-04-2007 * Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag deed wethouder Aarts (CDA) verbaasd en telleurgesteld over het voornemen van de provincie om gratis bussen in Tilburg niet te financieren. Een dag later blijkt in het Brabants Dagblad dat de provincie daar juist heel inhoudelijke argumenten voor heeft: gratis bussen én grote parkeergarages in de binnenstad zijn niet te combineren. Reden voor de SP fractie om hierover schriftelijke vragen te stellen.

"Tsja, ik snap 't ook niet", was samenvattend de reactie van wethouder Aarts op vragen van haar eigen CDA-fractie over uitlatingen van (eveneens CDA) gedeputeerde Janse de Jonge over gratis openbaar vervoer in Tilburg. In tegenstelling tot de breed uitgemeten verkiezingsbeloften over gratis OV leek de provincie nu niet verder te willen gaan dan een korting van tien procent op een buskaartje.

Volgens Aarts stonden er in het nieuwe provinciale regeerakkoord drie passages over openbaar vervoer: twee daarvan lieten géén ruimte voor experimenten met gratis bussen, eentje - in heel vage bewoordingen, aldus de wethouder - mogelijk wel. "Ik ben verbaasd en telleurgesteld, maar we blijven ons best doen", aldus Aarts.

Een dag later liet CDA-gedeputeerde in het Brabants Dagblad optekenen dat de provincie juist inhoudelijke problemen heeft met experimenten met gratis bussen in Tilburg. Grote parkeergarages in de binnenstad maken de kans op succesvol (zelfs gratis!) openbaar vervoer niet erg groot, aldus de provincie. Die terechte redenering is voor de SP altijd reden geweest tegen de parkeergarage onder het Pieter Vreedeplein te pleiten.

De fractie stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college om er achter te komen of wethouder Aarts de raad verkeerd voorlichtte door wél haar verbazing te uiten maar niets te zeggen over de inhoudelijke bezwaren van de provincie, óf dat de wethouder gewoonweg geen enkel zicht heeft op wat haar partijgenoten in Den Bosch denken en doen, terwijl ze naar verluidt een goed contact en actief lobbytraject heeft lopen...

Verder is de SP benieuwd naar wat het college nu gaat ondernemen. "Ze hebben een dilemma, dat is wel duidelijk. Met het wedden op twee paarden (zoveel mogelijk auto's in het centrum versus beter openbaar vervoer) lopen ze nu een groot risico. Dat de verkiezingsbeloften van zowel CDA als PvdA over gratis openbaar vervoer niet serieus genomen moesten worden was zo klaar als een klontje, daar kun je moeilijk verbaasd over zijn", aldus de fractie. Zie ook:

* Dossier Openbaar Vervoer www.tilburg.sp.nl