KBC


Gezamenlijk Persbericht

Er is vandaag 18 april een conference call met André Bergen, CEO van de KBC-groep voorzien

- voor journalisten om 11 uur CET.

- voor financiële analisten om 9 uur CET
Bel +32 2 290 14 07 (België) of +44 20 7162 0025 (VK) om deel te nemen aan de conference call.

KBC verwerft meerderheidsbelang in
Absolut Bank
in sterk groeiende Russische markt

Brussel, Moskou 18 april 2007 (voor beurstijd) - Gisteravond bereikten KBC en de aandeelhouders van Absolut Bank een overeenkomst waardoor KBC minstens 92,5% zal verwerven van Absolut Bank, een van de grootste onafhankelijke hypotheekinstellingen in Rusland. De overeenkomst taxeert de bank op 761 miljoen euro, dat is 3,8 keer de boekwaarde van de onderneming. Absolut Bank is een van de snelst groeiende banken in Rusland en de voorbije vijf jaar verdubbelde ze haar kredietportefeuille jaar na jaar. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Russische Centrale Bank en de Antitrustcommissie. KBC verwacht dat de overeenkomst wordt afgerond in het derde kwartaal van 2007.
Deze overname is een logische en belangrijke stap in de internationale expansie van KBC. KBC bouwde al een sterke aanwezigheid uit in een aantal landen die behoren tot de eerste en tweede golf van nieuwe EU-lidstaten, en betreedt nu een nieuwe Europese groeimarkt.
Deze overname zal het huidige aandeleninkoopprogramma van de groep niet beïnvloeden.
André Bergen, CEO van de KBC-groep over de overname: "Het voorbije decennium heeft KBC een sterke aanwezigheid opgebouwd in vele van de landen die in mei 2004 en januari 2007 tot de EU zijn toegetreden. De langetermijnstrategie van KBC voorziet een verdere uitbreiding van onze aanwezigheid in de Europese groeimarkten. Rusland is dan ook een aanvulling op onze bestaande aanwezigheid in de aangrenzende Centraal- en Oost-Europese landen. Absolut Bank is een goed bestuurde, snel groeiende onafhankelijke bank en vormt een ideaal platform voor de langetermijnaanwezigheid van KBC in die snel groeiende markt. De bank heeft een stevige traditie op het vlak van risicobeheersing. KBC zal die, zoals gewoonlijk, nog verstevigen door zijn eigen hoge normen toe te passen." Nikolaj Sidorov, voorzitter van de Management Board van Absolut Bank, juicht de overeenkomst van vandaag toe: "Het bestuur van Absolut Bank is ontzettend blij met deze ontwikkeling. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met KBC, vooral omdat ze bereid zijn de uitbreiding van ons kantorennet en de verhoogde aandacht voor retailbankactiviteiten te ondersteunen, zowel met het noodzakelijke kapitaal als met hun knowhow. We zijn ervan The KBC press releases are available on www.kbc.com. 1/4.The KBC press releases are available on www.kbc.com. 2/4 overtuigd dat zowel werknemers als cliënten van de bank in belangrijke mate zullen profiteren van de betrokkenheid van een van de grootste bank-verzekeringsgroepen in Europa." De belangstelling van KBC voor Rusland
Het voorbije decennium heeft KBC een sterke aanwezigheid opgebouwd in vele van de landen die op 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden (Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië). Onlangs nog kondigde KBC overnames aan in Bulgarije (DZI Insurance en DZI Invest), Roemenië (Swiss Capital, Romstal Leasing en INK Insurance Broker) en Servië (A Banka). Die overnames beantwoorden perfect aan de criteria die KBC oplegt aan de expansie in Centraal- en Oost-Europa en maken optimaal gebruik van de economische convergentie en het potentieel inzake verdere penetratie van bank- en verzekeringsproducten. Een investering in de Russische markt vormt een aanvulling op de bestaande aanwezigheid van KBC in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft er alle vertrouwen in dat Rusland een enorm potentieel biedt aan de Groep, met een bevolking van 142,8 miljoen inwoners, een jaarlijkse BBP-groei van 4,7 tot 7,3% sinds 2002, veelbelovende macro-economische indicatoren en 'investment grade'-landenratings toegekend door alle grote ratingbureaus. De Russische banksector: een enorme markt met aanzienlijke groeimogelijkheden De Russische bankmarkt is de grootste en een van de meeste dynamische van de Europese groeilanden. De voorbije vijf jaar behaalde hij een jaargroei van meer dan 40% in totale nettowinst.
De sector is nog altijd sterk gefragmenteerd met 1 350 instellingen, waaronder 50 buitenlandse banken. De markt wordt gedomineerd door drie staatsbanken (Sberbank, Vneshtorgbank en Gazprombank) die meer dan 50% van de markt controleren. Het aandeel van de buitenlandse banken wordt echter alsmaar belangrijker. Zij maken nu al ongeveer 12% van de Russische banksector uit.
De jaargroei van de totale bankactiva in roebels versnelde recent tot bijna 40%, de uitstaande kredieten aan gezinnen stegen met 90% op jaarbasis. Hoewel leningen en deposito's momenteel nog een relatief laag percentage van het BBP vertegenwoordigen (respectievelijk 44% en 18%), verwacht KBC daar de komende jaren een aanzienlijke inhaalbeweging. Kredieten aan particulieren en bedrijven vertonen al een grote groei (61% CAGR verwacht tussen 2004 en 2008).
Absolut Bank: een middelgrote speler die een stevig platform biedt voor expansie Absolut Bank werd in 1993 opgericht, hoofdzakelijk als bank voor bedrijven, en is in handen van vijf Russische ondernemers die nu 92,5% van het kapitaal van de bank bezitten. De overige aandelen zijn in handen van de International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de Wereldbankgroep.
Absolut Bank is een middelgrote, onafhankelijke algemene bank, gevestigd in Moskou, met totaal activa van 1,8 miljard euro einde 2006 en een totaal eigen vermogen van circa 200 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2007. Ze telt meer dan 1 600 medewerkers en 39 kantoren/verkooppunten. KBC heeft de intentie om de huidige sleutelmedewerkers te behouden. De bank richt zich vooral op het westen van Rusland, waaronder de grootsteden Moskou en St-Petersburg. De voorbije jaren ontwikkelde ze zich tot een algemene bank die zich meer en meer concentreert op retailbankdiensten. De bank is ook actief in assetmanagement, op de kapitaalmarkten en - via twee gespecialiseerde dochterondernemingen (Absolut Leasing en Leasing Company Absolut) - eveneens in leasing. Absolut Bank is de zevende hypotheekinstelling die niet in overheidshanden is, de op vier na grootste volgens het groeipercentage van particuliere deposito's, ze bekleedt een leidende plaats in handelsfinancieringen voor middelgrote ondernemingen en de vierentwintigste in kredieten aan bedrijven.
Absolut Bank is ook een marktmaker op de lokale interbancaire valutamarkt en neemt deel in de internationale en lokale handel voor overheids- en bedrijfsobligaties en effecten. De bank verhandelt effecten op MICEX en het Russian Trading System (RTS)..The KBC press releases are available on www.kbc.com. 3/4 Dankzij haar transparant deugdelijk bestuur en goede financiële status heeft Absolut Bank de internationale markt voor schuldpapier kunnen aanboren. De bank rondde al twee emissies van euro-obligaties succesvol af. Niettegenstaande de ambitieuze uitbreidingsplannen voor haar kantorennet, die ze de komende jaren zal doorvoeren, behield de bank altijd een gezonde financiële discipline. De nettowinst voor 2006 bedroeg ¤ 20 miljoen met een kosten-opbrengstenratio van 46% en een ROAE van 17%. Absolut Bank heeft een stevige traditie op het vlak van risicobeheersing.

Meer informatie over Absolut Bank vindt u op www.absolutbank.com .

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

- Dinara Suleymanova, hoofd Marketing AbsolutBank. Tel +7(495) 995-1001; +7(495)777-7171
d.suleymanova@absolutbank.ru

- Luc Cool, directeur Investor Relations Office, KBC Groep NV Tel. (32) 2 429 40 51
investor.relations@kbc.com

- Viviane Huybrecht, hoofd Communicatie Groep en KBC-Persdienst woordvoerster KBC Groep NV
Tel. (32) 2 429 85 45
viviane.huybrecht@kbc.be or pressofficekbc@kbc.be